10 kroků k lepší kariéře v novém roce

Řada lidí by si vedle zhubnutí či trávení více času s rodinou přála do nového roku i zlepšení kariéry. Novoroční předsevzetí však často berou brzy zasvé. Článek přichází s deseti tipy, jak v roce 2008 realizovat vaše profesionální cíle.

- Prozkoumejte své kariérní možnosti. Zeptejte se sami sebe, zda v současné práci můžete využívat své profesionální schopnosti a talent, zda dosahujete patřičného ohodnocení a zda děláte to, pro co si myslíte, že jste byli stvořeni. Odpovíte-li si záporně, hledejte kariérní oblast, kde byste se mohli uplatnit lépe.

- Oprašte své pracovní dovednosti. Pokud vám naopak vaše kariéra vyhovuje, snažte se dále zlepšovat v tom, co děláte.

- Sejděte se se šéfem. Namísto odhadování vašich silných a slabých stránek se na ně zeptejte svého přímého nadřízeného. Pravidelná setkání u kávy nebo oběda vám pomohou lépe nasměrovat vaše cíle a priority.

- Stanovte si reálné kariérní cíle. Určete si, čeho chcete v následujícím roce dosáhnout ve své kariéře. Své priority si sepište a ujistěte se, že jsou dosažitelné.

- Vytvořte si plán. Přemýšlejte o konkrétních krocích, které byste měli provést. Stanovte si termíny pro splnění, ale opět buďte realističtí. Uvědomte si, že generálním ředitelem se nestanete přes noc.

- Začněte se připravovat. Využijte volna na konci roku k prvním korkům pro lepší kariéru. Udělejte si například seznam úkolů na další týden a postupně oslavujte své úspěchy.

- Lépe si zorganizujte věci. Srovnejte si své složky a ukliďte pracovní stůl.

- Zanalyzujte svou výkonnost během dne. Naučte se lépe organizovat svůj čas. Volte například vhodnější čas pro kontaktování lidí než polední přestávku a vytvářejte si seznamy úkolů na další dny.

- Zlepšujte vztahy na pracovišti. Silné vztahy s lidmi, s nimiž pracujete, se vytvářejí i z maličkostí. Podporujte pozitivní pracovní náladu. Nezapomeňte také na narozeniny kolegů. Nikdy nevíte, koho povýší a stane se vaším dalším šéfem.

- Dotahujte věci do konce. Mějte stále na paměti svůj postup k vytýčenému cíli a nebojte se požádat o pomoc, bude-li to třeba.

-kk-
Zdroj: About HR - část amerického portálu About.com pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje About HR