5 kroků, jak najít novou práci přes LinkedIn

LinkedIn již dávno není pouze pro manažery a vysoce kvalifikované pozice. Na této síti lze aktuálně nalézt již půl milionů Čechů a díky všeobecné osvětě a také tomu, že je LinkedIn od roku 2012 v českém jazyce, se tato síť aktivně zaplňuje i lidmi s nižší kvalifikací a vzděláním. Dokonce i počet studentů, kteří k této síti měli dlouhodobě předsudky, prudce roste. Původně se obávali, protože si nebyli jisti, jaké informace o sobě poskytnout, když zatím nedisponují pracovní historií. Přeci jen LinkedIn profil je takové chytré CV. A za druhé je tolik netlačí potřeba si hledat zaměstnání, protože ještě často nejsou v produktivní fázi svého života.

Josef Kadlec, Recruitment Academy

Faktem je, že zaměstnavatelé stále méně využívají běžnou inzerci, kterou známe z pracovních portálů. Tržby těchto portálů z klasické inzerce konstantně klesají. Zaměstnavatelé jsou často nuceni se posouvat z využívání reakčního modelu hledání zaměstnanců (tzn. inzerce) k aktivnímu přímému oslovování a to především přes sociální média, která jim aktuálně poskytují dostatečnou saturaci profesionálů z mnoha cílových skupin z řad tzv. bílých i modrých límečků.

Pojďme si říci, co udělat, abychom zvýšili svou šanci najít na LinkedInu zaměstnání.

1. Obohaťte svůj LinkedIn profil o klíčová slova, která vás reprezentují. Usnadníte recruiterům práci, aby vás na LinkedInu lépe našli.Hledání lidí na LinkedInu funguje z velké části na bázi klíčových slov. Pokud nějaký personalista hledá profesionály s určitou dovedností, tak tuto dovednost zadá jako klíčové slovo – např. ITIL, PHP, finance, biomedical devices, aj. Klíčové slovo může být i samotný název současné nebo žádané pozice – např. Project Manager, Account Manager nebo Java Developer.

Aby vás mohli recruiteři správně zacílit, měl by být váš LinkedIn profil bohatý na tato klíčová slova, která váš identifikují a to včetně zkratek, příbuzných výrazů a také výrazů v českém jazyce. Pokud si svoji aktuální pozici označíte např. jako PM (zkratka pro Project Manager nebo Projektový manažer), tak náborář, který do LinkedInu zadá „Project Manager“ vás nenajde a vy přijdete o možnost být osloveni.

2. Zvyšte si sílu LinkedIn profilu na úroveň Hvězda (angl. All-Star). Budete se tak zobrazovat na vyšších pozicích ve výsledcích LinkedIn hledání.Pokud personalista udělá LinkedIn hledání, relevance řazení výsledků již prakticky nejde ovlivnit. Na prvních místech se zobrazí tzv. spojení 1. stupně (tj. lidé, které jsou s personalistou přímo spojeni), poté spojení 2. stupně (lidé přímo spojeni s lidmi na 1. stupni), dále analogicky spojení 3. stupně, pak členové skupin (lidé, se kterými personalista sdílí alespoň jednu LinkedIn skupinu) a nakonec jsou ostatní výsledky řazeny podle síly LinkedIn profilu.

Tzn. že profily, které jsou „lajdácky“ vyplněny, nemají fotografii a obsahují pouze stručné informace, se budou obecně zobrazovat na horších pozicích, kam se recruiter obtížněji dostává. Indikátor síly profilu naleznete na pravé straně po otevření vašeho profilu. Abyste dosáhli jeho nejvyšší hodnoty Hvězda, musíte si do profilu přidat fotografii, vyplnit motto, vybrat obor, lokalitu, alespoň 2 pracovní pozice, sekci souhrn, vzdělání, doplnit dovednosti a doporučení a spojit se s alespoň padesáti lidmi.

3. Hledejte si práci na LinkedInu aktivně. Kromě toho, že má LinkedIn sekci Pracovní příležitosti, kde si můžete hledat a filtrovat pracovní inzerci, můžete vzít aktivitu do svých rukou a aktivně se propojovat s HR pracovníky v personálních agenturách nebo přímo u zaměstnavatelů. Otevřete si Rozšířené vyhledávání v LinkedInu a do políčka Název (angl. Title) zadejte například:

Recruiter OR Recruitment OR Personalista OR HR OR Staffing OR Placement OR Headhunter

Tímto dostanete do výsledků HR pracovníky, které si můžete dále filtrovat podle lokality nebo konkrétních společností, které vás zajímají. Spojením s těmito vybranými pracovníky získáte možnost s nimi dále komunikovat např. přes e-mail. Budete se také zobrazovat na nejvyšších pozicích v jejich výsledcích hledání. Uvidíte pracovní nabídky, které tito pracovníci posílají i přímo jako tzv. posty, které se zobrazují pouze jejich síti.

Tip: Chcete se spojit s nejpropojovanějším recruiterem v ČR s více než 10 000 přímými kontakty? Neváhejte mi zaslat LinkedIn pozvánku a buďte tak blíže i ostatním recruiterům.

4. Připojte se do oborových LinkedIn skupin. Každý LinkedIn uživatel se může připojit až do 50 LinkedIn skupin. Nejen, že tím opět pozitivně ovlivníte pořadí, ve kterém se budete zobrazovat recruiterům, kteří s vámi nějakou skupinu sdílí, ale navíc zdatnějším recruiterům umožníte, aby vám mohli zaslat klasickou LinkedIn zprávu, i když s vámi nejsou přímo spojeni.

Proto využijte tuto možnost, vyhledejte si české i globální skupiny reprezentující vaši odbornost, případně obecné networking skupiny v ČR a staňte se jejich členy. Vybírejte si pouze významnější skupiny co do počtu aktuálních členů. V českých poměrech se jedná již o skupiny s několika sty členy. Ve světě pak o skupiny s minimálně několika desítkami tisíc členů.

5. Zajistěte si alespoň několik doporučení. Kredibilitu svého profesního profilu zvýšíte LinkedIn referencemi od svých kolegů, spolupracovníků, šéfa, klientů, lidí z oboru a dalších. Doporučuji, aby každá z vámi uvedených pracovních pozic na LinkedInu měla alespoň jedno doporučení.

Jak je získat? Napište sami vybranému spolupracovníkovi referenci a pak ho požádejte, zda by vám referenci neoplatil napsáním vlastního doporučení. V takovém případě vám málokdo odmítne.

Věcí, kterých byste mohli na LinkedInu udělat k tomu, abyste našli práci je samozřejmě ještě více. Každopádně již s těmito několika základními kroky se od průměrného kandidáta významně odlišíte. Jedno je evidentní. Dnes nestačí jen prohlížet inzerci a čekat s rukama v klíně. Nehledě na to, že na pracovních portálech se objeví jen pouze asi 20 % všech otevřených pozic. Takže pokud uchazeč prohlíží pouze pracovní portály, ignoruje většinu trhu s pracovními pozicemi, a snižuje tak své šance a také výběr vhodných pozic.