Arogance a extravagance na pohovoru škodí

Pokud chcete zničit své šance na získání práce, přijděte pozdě na pohovor a v životopisu si vylepšete kvalifikaci. Článek dále shrnuje některé konkrétní odstrašující případy z pracovních pohovorů.

- Absolutní katastrofa. Ředitel marketingu britského personálního portálu reed.co.uk Mark Rhodes vzpomíná na uchazeče o místo obchodníka, který přišel v bílém obleku. Když nedokázal odpovědět na základní otázky ze svého životopisu, přiznal, že mu jej napsala přítelkyně. Svou nervozitu při neschopnosti odpovědět na otázky ohledně firmy zdůvodnil tím, že před chvílí vstal a nesnídal. Rhodes proto doporučuje jít na pohovor se znalostí životopisu i určitých informací o dané firmě a vzhledem k prvnímu dojmu volit vhodný oděv.

- Arogantní uchazeč. Rhodes vedl také pohovor s uchazečem, který byl starší a zkušenější než on. Pohovor probíhal dobře až do chvíle, kdy uchazeč pronesl něco jako: „Popojeď, synu.“ Jeho arogance se pak naplno projevila řečnickou otázkou, kdy má přijít na druhé kolo pohovoru. Tuto práci však nedostal.

- Starý romantik. Podle náborářky Katherine Burrageové z IT společnosti RM je důležité se na pohovoru usmívat, udržovat oční kontakt a vztah s tazatelem. Jeden uchazeč to však již přehnal, když ji po skončení pohovoru zval na kávu.

- Křížový výslech ze strany uchazeče. Kariérní kouč Jenny Unglessová ze společnosti Monster zažila uchazeče, kteří ji na pohovoru zahltili otázkami na vše od dovolené po plat. Doporučuje proto nechat tyto otázky až na vyjednávání smlouvy, aby uchazeč nezanechal první dojem, že jeho hlavní motivací jsou peníze.

- Výstřední chování. Unglessová má zkušenost i s uchazečkou, která si na začátku pohovoru udělala vějíř z papíru a celý pohovor se s ním ovívala. Takové chování vyrušuje.

-kk-

Zdroj: The Times Online - stránky prestižního britského deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Times Online