Banka UniCredit dosáhla dohody s italskými odboráři. Propustí 4700 lidí

Bankovní skupina UniCredit – největší banka dle tržní hodnoty v Itálii – dosáhla dohody s odbory ve věci propuštění tisíců zaměstnanců ve své domácí zemi. 3 tisíce zaměstnanců skupiny UniCredit v Itálii tak odejdou do předčasného důchodu. Dalších 1700 zaměstnanců pak opustí banku jiným způsobem, přičemž 1110 z nich až v letech 2014 - 2015. Ukončil se tak vleklý spor vedení s odbory o prosazení plánu na zefektivněním domácího provozu banky.

Napomohla změna vedení

Zvrat v jednání s odbory nastal několik týdnů poté, co se ředitelem banky stal Federico Ghizzoni. Ten nahradil dlouholetého ředitele Alessandra Profuma, který z původně regionální banky vytvořil panevropskou finanční skupinu a nakonec nečekaně rezignoval kvůli sporu s představenstvem o rostoucí vliv libyjských investorů v bance.

Skupina UniCredit zaměstnávala ke konci června 2010 celkem 161 857 lidí po celém světě – třetinu z nich v Itálii. V rámci svého plánu na spojení sedmi italských regionálních bank v jeden celek již v době od června 2009 do června 2010 zrušila 6150 pracovních míst a uzavřela přes 400 poboček.

Ve druhém čtvrtletí letošního roku zaznamenala pokles čistého zisku o 70 procent kvůli přetrvávajících důsledkům nejhorší ekonomické recese, kterou Itálie zažila od konce 2. světové války.

-kk-

Zdroj: Reuters - portál největší světové mediální agentury reuters
Zobrazit přehled článků ze zdroje Reuters