Británie: Nejméně míst pro zaměstnance ve středním věku

Ilustrační snímek

Dvě třetiny z 350 000 nových pracovních míst, která letos vznikla ve Velké Británii, obsadili mladí lidé ve věku do 35 let, zbytek pak lidé starší 50 let. Nejpočetnější věková skupina pracovní síly, kterou tvoří 11 milionů lidí mezi 35 a 49 lety, naopak zaznamenala prohloubení nezaměstnanosti. Počet Britů v tomto věku je dnes o 320 000 (2,9 %) nižší než před nástupem ekonomické recese na jaře 2008.

Vyplývá to z analýzy oficiálních statistik pracovního trhu s názvem The 2010 Jobs Recovery, kterou provedla profesní vzdělávací organizace CIPD (Chartered Institute of Personnel and Development).

Příčin může být více

Podle autora studie, hlavního ekonomického poradce CIPD Johna Philpotta není zcela jasné, proč je při oživování pracovního trhu opomíjena právě věková skupina 35-49 let. Jedním z možných vysvětlení je skutečnost, že se jí nedostalo tak silné podpory jako mladým a starším nezaměstnaným.

Možné je však i to, že zaměstnanci ve středním věku, a tudíž na vrcholu kariéry, jsou pro zaměstnavatele méně atraktivní z hlediska svých platových požadavků. Jako živitelé rodin jsou navíc ve srovnání s mladšími a staršími kolegy méně ochotní přijímat dočasná pracovní místa či poloviční úvazky.

-kk-

Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management