Chcete ty nejlepší zaměstnance? Hledejte optimisty

Ilustrační snímek

Dobrý zaměstnanec nemusí znát a umět všechno, měl by však být dostatečně inteligentní, aby se potřebné věci pro výkon své práce dokázal naučit. Náboráři se proto často cíleně zaměřují na výběr přirozeně inteligentních uchazečů o práci, kteří se dokáží učit. Schopnost učit se však sama o sobě nestačí. Zásadní roli hraje zájem učit se a hlavně motivace dělat něco pro sebe i pro firmu.

Zajímavou úvahu na toto téma přinesl server TLNT.com. Autor článku s názvem The One, Single Trait That Separates Great Hires Tim Sackett, který pracuje v oboru HR již dvacet let, je přesvědčen, že nejdůležitější vlastnost dobrého zaměstnance v jakémkoli oboru je optimismus. Zkuste se zamyslet nad tím, kdo jsou vaši nejlepší lidé a uvidíte, že pesimisté to nejsou. Jsou to ti, kteří hledají řešení vznikajících situací a věří, že je najdou.

Jak odhalit optimistu u pohovoru?

Začněte tím, že se uchazeče přímo zeptáte, co jej v životě činí optimistickým. Pesimisté mají s odpovědí na tuto otázku problémy. Optimisté naopak odpovídají rychle a s nadšením pro něco, co má v jejich životě smysl.

Pak uchazeče požádejte, aby vám popsal situaci ze své praxe, kdy se něco, za co nesl odpovědnost, nepovedlo. Chtějte vědět, jak se k tomu postavil a co si odnesl. Na závěr jej požádejte, aby si představil, že pracuje na důležitém projektu a zaměstnavatel mu náhle oznámí, že je projekt ukončen. Ptejte se, zda se mu něco podobného stalo nebo jak by reagoval, pokud by k tomu došlo.

Připomínejte si, že pokud se obklopujeme optimisticky naladěnými lidmi, pomáhá to utvářet lepší firemní kulturu a týmovou spolupráci. Optimisté dokáží měnit svět k lepšímu a dokáží změnit i vaši firmu.

-kk-

Zdroj: TLNT - americký blog pro odborníky z oblasti HR a talent managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje TLNT