Chcete vysoký post? Pozor na manželku

Za druhé světové války varovaly plakáty Brity, že „neopatrné řeči stojí životy“. V moderní Británii dnes pro změnu platí, že neopatrné řeči zákonných partnerů mohou zničit hvězdnou kariéru jejich protějšků. Stačí, aby se manžel nebo manželka vyjádřili před náboráři politicky nevhodně.

V západních zemích je dnes běžné, že na jednání o vysokých manažerských postech zvou náboráři nejen potenciální kandidáty, ale i jejich životní partnery. Situace pak ale může dopadnout špatně, jako v případě osmatřicetiletého IT konzultanta Jamese Bicknella, který kvůli své ženě přišel o lukrativní místo a 200 000 liber na přestěhování do Saudské Arábie. Manželka se totiž zmínila náboráři, že si v této zemi odmítá na veřejnosti zahalovat své blond vlasy.

Ať už se jedná o vysoké místo v jaderné elektrárně nebo tabákovém koncernu, společnosti se prostřednictvím svých náborářů snaží stále pečlivěji prověřovat, jaké je veřejné chování a politické postoje uchazečů a jejich rodin. „Když vezmu uchazeče s manželkou na oběd, ve skutečnosti se snažím získat informace od jeho ženy,“ vysvětluje náborářka Julie Meyerová z poradenské společnosti Ariadne Capital. Při takovém obědě lze podle ní poznat, zda mají manželé mezi sebou problémy. Šanci na vysoká manažerská místa pak ztrácejí například muži, kteří nedokáží zastavit nevhodné poznámky svých žen o jejich vztahu.

Od uchazeče na vysoké manažerské místo se očekává, že se bude umět chovat a totéž platí i pro zákonné partnery. Musí mít pod kontrolou všechny oblasti svého života. Pro schůzku s náborářem pak pro oba platí, aby se vyvarovali diskuse o rasových a politických záležitostech a hádek.

-kk-

Zdroj: The Guardian - portál britského deníku The Guardian
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Guardian