Co je zárukou výkonu při testování uchazečů?

Ať už vaše firma využívá pohovor nebo psaný test, oba mají stejný cíl: separovat vhodné uchazeče od méně vhodných. Pracuje ale tento test pro vás?

Dobrý test

Pohovory jsou například notoricky nespolehlivé. Lidé, kteří uchazeče vyslýchají, mají tendenci si je oblíbit, nebo neoblíbit. Pokládají každému jiné otázky a myslí si, že cílem pohovoru je uchazeče poznat. Mají tendenci posuzovat na základě jejich vzezření a někteří z nich stejně hovoří jen o sobě. Předtím, než aplikujete test, zjistěte, zda je spolehlivý.

Využívání výsledků testů pro předpověď

Přesná předpověď se nazývá „legalizace“ a vyžaduje znalost dovedností pro danou pozici a rozbor, který ukáže, zda jsou výsledky testů statisticky v korelaci s výkonem v pozici.

Předvídání výkonu v pozici znamená, že je skóre testu přímo spojené s výkonem v pozici. Slovo „přímo“ znamená, že měří něco, co ovlivňuje výkonnost v pozici. Například test psaní na počítači je přímo spojený s požadavkem kvalitní práce s klávesnicí. Je ale tato dovednost spojená s výkonem v managementu? Měli bychom vyřadit uchazeče, kteří by se mohli naučit rychle psát v rámci týdnů nebo měsíců?

Špatný test

Je takový, který bývá podpořen folklórem, ale nikdy nebyl kriticky posouzen. Takové testy obvykle přicházejí z korporátních školících programů. Nasbírané skóre tu není spolehlivý a cenný způsob pro příslib výkonu uchazeče. Je jen sumářem toho, jak se vidí sám uchazeč.

Definice pozice

Tajemství je definovat kritické dovednosti, které přímo ovlivňují výkonnost v pozici. To může zahrnovat schopnost učit se, řešit problémy atp. Klíčem k definování požadavků pozice je určit chování, které vede v dané pozici k úspěchu nebo k selhání.

Přístup „hoď to na zeď a uvidíš, zda se udrží“

Jen proto, že prodej zmrzliny a žraločí útoky jsou ve vzájemném vztahu neznamená, že se vzájemně zapříčiňují. Korelaci můžete nalézt téměř všude, ne však příčinnost.

Zmíněný přístup možná vypadá racionálně. Jak dobrá ale mohou být rozhodnutí založená na špatně mířených výkonnostních kritériích nebo statistických rozborech?

Přístup napasování na pozici

Některé typy těchto testů jsou stavěny tak, že jisté pozice vyžadují podobný styl. Než začnete využívat pro nábor tento stereotyp, položte si otázku: pokud by všichni lidé v jednom povolání dělali to samé, byli by stejně výkonní?

Závěr

Lidský element je ale zřídka zahrnut v popisu pozice nebo zhodnocení práce. Pokud ale nedokážete testovat specifické lidské prvky, budou vaše testy pravděpodobně nepřesné. Všechny selekční testy by navíc měly projít tvrdými standardy spolehlivosti a validity.

-av-
Zdroj: ERE.net - přední světová online komunita pro odborníky z oblasti náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje ERE.net