Co vlastně chcete dělat?

Ilustrační snímek

Období ekonomické recese, v jehož důsledku mnozí zkušení profesionálové přišli o zaměstnání, pro ně nemusí znamenat jen negativní zkušenost. Řada z nich - zejména ti, kteří byli zaměstnáni dlouhé roky – má nyní výjimečnou příležitost zamyslet se nad svou kariérou a položit si otázku, čemu se vlastně chce věnovat. Zodpovězení této otázky není jednoduché a bude vyžadovat pečlivou úvahu. Americký konzultant, kouč a spíkr v oblasti leadershipu John Baldoni shrnuje v článku pět dílčích otázek, které pomohou odhalit budoucí směr vývoje kariéry.

Na co máte talent?

Talent je spojením schopností a dispozic. Můžete mít například schopnost kreativně uvažovat nebo dodržovat termíny. Zároveň můžete mít určité preference, jako je například samostatná práce, týmová práce nebo vedení projektů. Základem úspěšného osobního rozvoje je vědomí jak schopností, tak preferencí.

Jaké máte dovednosti?

Dovednostmi se rozumí to, co jste se naučili teoreticky i prakticky.

Co vás ráno dostane z postele?

Tato otázka pomáhá odhalit podstatu vaší motivace. Jestliže dnes nemůžete dělat, co by vás skutečně bavilo, zvažte doplnění svých znalostí a dovedností tak, abyste to v budoucnosti dělat mohli.

Jaké výzvy jste zvládli?

Zamyslete se, jaké příležitosti vás potkaly – jak jste překonali překážky, a stali se tak zkušenějšími manažery.

Co jste se o sobě dozvěděli?

Při této shrnující otázce přemýšlejte o tom, jak jste měli možnost poznat sami sebe a co díky tomu můžete nabídnout budoucím zaměstnavatelům.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review