Doba lákání zaměstnanců: Jak zastavit námluvy, které neberou konce?

Ilustrační snímek

Velmi často okolo sebe slyšíme, že „firmy si dnes nevybírají zaměstnance, ale zaměstnanci si vybírají firmy“. Dnešní doba velmi nahrává tomu, aby firmy využívaly bonusy a benefity na maximum, a mnoho firem se, pochopitelně, snaží na potenciální zaměstnance působit jako „neodolatelná nabídka“. Až to někdy vypadá, že vlastně ani nejde o práci, že zaměstnanci jen někam přijdou a už budou čerpat všechny ty úžasné výhody. Má to ale svá velká úskalí.

Ano, je možné, že tak firmy získají více kandidátů, ale to, zda získají více pracovitých a loajálních lidí do týmu, už je jiná a, myslím si, mnohem zásadnější otázka.

V první řadě je potřeba se podívat na výsledek práce samotného personalisty. Není to počet kandidátů nebo provedený pohovor. Je to přijatá osoba, která na dané pozici produkuje.

Když se na to podíváme z tohoto hlediska, pak by stačil byť jeden jediný kandidát, pokud by byl ten pravý, místo desítek těch, kteří jen zkouší získat výhodnější nabídku. Jak k němu ale přijít a nenatřásat se před všemi kandidáty jako páv, neslibovat hory doly nebo nejít do kompromisů, které byste nikdy dříve neudělali?

Neříkejte, že jste dobří. Buďte dobří a nechte o tom mluvit druhé

Je to jeden ze zásadních rozdílů propagace a PR. Propagací prezentujete to, co vy považujete za své přednosti – mluvíte o sobě a děláte si reklamu. PR je naopak něco, co je založené na dlouhodobé, dobré práci a vztazích a jde o to, co si o vás myslí veřejnost, aniž byste jim to řekli přímo vy.

PR je velmi křehké a zároveň velmi hodnotné. A dobré PR je to, co může přinést opravdové výsledky, jak v oblasti získávání nových zákazníků, podporovatelů, partnerů, tak také nových zaměstnanců.

 

Lákání má svá úskalí. Máme sice pozici obsazenou, ale ostatní pracují jako diví, aby vydělali na plat a velké benefity často podprůměrného pracovníka, který možná za půl roku půjde za ještě lákavější nabídkou o dům dál.“

 

Nechtějte být „nejlepší nabídkou“, ale těmi, u kterých chtějí pracovat ti nejlepší

Podívejte se na to následovně. Když jdete do nějakého tendru a chcete získat zakázku, pak je tou nejsnadnější cestou nabídnout nejnižší cenu a případně takové lhůty dodání, které jsou malým zázrakem. Ano, získáte zakázku, ale co pak? Co z toho opravdu získá vaše firma?

Všichni tvrdě pracují, často nad rámec pracovní doby, protože jsme slíbili šílený termín dodání. Lidé nebudou za tuto práci odměněni navíc, protože je marže úplně minimální. Nikdo z toho vlastně nebude mít radost, a kdo ví, jak to dopadne a zda bude zákazník spokojený. Takže tato výhra je vlastně tak trochu prohrou.

Když se najímání stane bojem o zaměstnance a uchazeč má, aniž bychom věděli jaké má kvality a jak bude pro celý tým a firmu přínosný, přislíbenou hromadu výhod, snadno se dostaneme do obdobné pasti. Máme sice pozici obsazenou, ale ostatní pracují jako diví, aby vydělali na plat a velké benefity často podprůměrného pracovníka, který možná za půl roku půjde za ještě lákavější nabídkou o dům dál. Nikdo z toho nemá radost a my přešlapujeme na místě.

 

Než se pustíte do velkolepých kampaní, musíte si uvědomit, že těmi nejdůležitějšími nositeli PR jsou vaši stávající zaměstnanci.“

 

Interní PR je základ, bez kterého bude vše ostatní jen pokrytecká fraška

Rozhovory se spokojenými zaměstnanci? Ano, ale jen když je spokojená valná většina z nich. Náborová videa z prostředí kanceláře nebo výroby? Ano, pokud jsou stávající zaměstnanci ochotni zapojit se přirozeně. Fotky z firemních akcí? Rozhodně ano, pokud je tam atmosféra uvolněná a přátelská.

Než se pustíte do velkolepých kampaní, musíte si uvědomit, že těmi nejdůležitějšími nositeli PR jsou vaši stávající zaměstnanci. Je tedy bezpochyby klíčové zaměřit se v první řadě na ně a vědět, jak přesně oni nahlížejí na svého zaměstnavatele. S tím potom pracovat, to zlepšovat a na tom stavět další aktivity.

Raději si nemyslete, že víte, co si vaši lidé myslí. Možná je pár „kecálků“, kteří vypadají, že mluví za všechny. Nebo občas zaslechnete nějaké řeči a myslíte si, že víte, co je pro vaše zaměstnance důležité. Nespoléhejte se na to, ale proveďte kvalitní průzkumy, abyste opravdu zjistili a pochopili, jaká je jejich realita. Jedině tak ji můžete změnit, zlepšit nebo udržet a následně také použít pro přitahování dalších kvalitních zaměstnanců do týmu.

Nenapadá vás na co se ptát? Bojíte se, že vám budou zaměstnanci odpovídat povrchně a stejně se nic nedovíte? Pokud máte kvalitní znalosti v oblasti průzkumů, pak víte, že to můžete zvládnout snadno s malým i velkým počtem zaměstnanců. Výstupy jsou velmi hodnotné jak pro nábory, tak také pro celé HR, ale jsou výborným ukazatelem také pro nejvyšší vedení firmy.

Hledáte fígle, jak rychle přijít ke kandidátům a skvělým zaměstnancům? Je mi to líto, ale žádný snadný návod pro vás nemám. Vím ale, že čím dříve se začnete zabývat interním PR, tím rychleji dosáhnete toho, že se k vám lidé budou hlásit s tím, že chtějí pracovat právě pro vás, a ne proto, že máte nejlepší benefity. A ano, může to trvat měsíce nebo i roky, záleží na tom, v jakém stavu je vaše současné interní PR, ale schopné a loajální zaměstnance budete pravděpodobně potřebovat i za měsíce nebo roky.

Takže volba je na vás – chcete být „momentálně nejvýhodnější nabídka“ nebo „ta správná volba pro ty pravé“?