Dovolená může změnit život

Návrat do práce po dovolené je vždy obtížný. Strávili jste volné dny lenošením na pláži, průzkumem fascinujících nových míst nebo odpočinkem s rodinou. Je proto normální, že budete v pondělí ráno trochu roztrpčeni, až se vrátíte zpět do zaměstnání. Někteří zaměstnanci však zažívají ještě horší pocity. Vrátí se zpět s depresí, frustrací a bez motivace. Problém spočívá v tom, že si na dovolené uvědomili, jak daleko je jejich pracovní realita od vysněného zaměstnání. Utvrdili se v tom, že chtějí jinou kariéru, ale nevědí přesně, jakou. Řada lidí s tímto pocitem nic nedělá a pokračuje ve výkonu zaměstnání, které je neuspokojuje. Najdou se však i tací, kteří dokáží využít dovolené ke změně směru, jímž se bude jejich kariéra nadále ubírat.

Devětatřicetiletý Newyorčan, který si nepřál zveřejnit jméno, jelikož jeho zaměstnavatel ještě neví, že chce odejít, se například před třinácti lety rozhodl po dovolené opustit místo ekonomického analytika. Uvědomil si, že necítí žádné pouto ke kolegů, kteří nedokáží mluvit o ničem jiném než o financích. Najednou zjistil, že chce ve svém životě víc. Začal proto pracovat v organizaci zabývající se výzkumem AIDS. Původně plánoval setrvat tři roky, aby pomohl s finančním rozjezdem. Setrval ale dodnes a po dlouhých letech masírování ega štědrých dárců se cítí vyčerpán. Navíc má velmi nízký plat. O vánocích si opět na dovolené uvědomil, že je čas na další změnu. Neví přesně, co bude dál dělat, ale již aktivně zkoumá své možnosti.

Zajímavé je, že dobrá dovolená může dodat energii ke změně kariéry, i když nejste se současným zaměstnáním nespokojeni. Konzultantka v oblasti rozvoje kariéry Nella Barkley například vykonávala svou práci ráda. Dovolená na Bahamách před 25 lety jí však pomohla ke změně. Ve snaze skutečně pomoci lidem vylepšit jejich kariéry si vzala na dovolenou materiály k nastudování. Když se jimi pak na pláži probírala, uvědomila si, že se tomuto oboru chce opravdu věnovat. Nikoli však jako poslušná zaměstnankyně, ale podle svého. Založila si proto vlastní konzultantskou společnost a dodnes ji vede.

Nella Barkley se již ve své praxi setkala s řadou lidí, kteří se vrátili z dovolené s depresí. Nedomnívá se však, že by každý člověk s takovým pocitem měl ihned opustit zaměstnání. Někdy je třeba kariéru pouze mírně posunout, nikoli opouštět. Hlavní je být si jist, kudy se ubírat.

-kk-

Zdroj: Career Journal Asia - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru v Asii
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal Asia