Firmy nechtějí lidi nad 55 let. Co způsobí zvýšená hranice pro odchod do důchodu?

Odchod do důchodu chce vláda oddálit až na 65 let. Řada firem však již dnes nechce zaměstnávat lidi nad 55 let, přestože je diskriminace na základě věku u nás zakázána. Pokud se vládě nepodaří názor podnikatelů změnit, hrozí, že většina starších pracovníků skončí na úřadech práce.

Pro dobré pracovní uplatnění starších pracovníků je třeba vytvořit i optimální systém dostupné zdravotní péče, na změnu čeká i podpora změny mobility starších pracovníků daná dostupností vlastních či nájemních bytů. Prodloužení odchodu do penze musí provázet komplex opatření a změn v celé společnosti.

Přestože chce více než polovina Čechů nadále pracovat i po dosažení důchodového věku, většině z nich se to nepodaří. Lidé starší 50 let tvoří v Česku více než třetinu nezaměstnaných.

Již dnes platí, že nejlepší obranou proti nezaměstnanosti je kvalifikace. Nezaměstnaných starších vysokoškoláků je v Česku pouze 11 tisíc. Starší pracovníci jsou podle průzkumu VÚPSV ochotni se například průběžně vzdělávat – pouze 4 procenta z nich si myslí, že se získaným vzděláním vystačí na celý život.

-hp-
Zdroj: Novinky.cz - on-line magazín deníku PRÁVO & portálu Seznam.cz
Zobrazit přehled článků ze zdroje Novinky.cz