Hip, hip, Tsuda!

V každé kultuře je rozvoj individuální kariéry chápán v určitých etických hranicích. V Japonsku například bylo až doposud nepřijatelné, aby vysoce postavený manažer přešel ke konkurenční firmě. Takové jednání bylo chápáno jako bezohledné vůči původním kolegům a japonští manažeři tak tradičně strávili celou svou kariéru v jedné firmě. V současnosti však nastal zlom v tomto trendu, když osmapadesátiletý Shiro Tsuda, viceprezident největšího mobilního operátora v Japonsku převzal místo výkonného ředitele u konkurenční mobilní společnosti.

Taková změna kariéry by například ve Spojených státech byla běžná, Japonsko však šokovala. Shiro Tsuda, který velmi reálně aspiroval na nejvyšší post u původního zaměstnavatele, se stal terčem otázek, co ho přimělo učinit takový krok. Zatímco sám mluví o výrazných přínosech, které může novému zaměstnavateli poskytnout, veřejně se hovoří o vítězství jeho osobních ambicí nad loajalitou k původnímu zaměstnavateli. Jeho rozhodnutí každopádně odráží nejvýznamnější současný posun v japonské firemní kultuře.

Ekonomický propad poslední dekády donutil japonské firmy restrukturalizovat a propouštět zaměstnance, což přispívá k pádu dosavadní tradice celožitovního zaměstnání u jednoho zaměstnavatele. Stále více zaměstnanců, mezi nimiž jsou i vyšší manažeři, uvažuje o změně zaměstnání. Ke skutečným změnám zaměstnání však dochází zejména na úrovni středního managementu v méně známých podnicích. Odboráři hovoří o kroku Shiro Tsudy jako o spouštěcím mechanismu vlny přesunu vyšších manažerů do konkurenčních firem.

Japonští manažeři jsou nyní více otevření alternativám svých kariér. Nejvíce uvažují o vstupu do amerických koncernů, které nabízejí atraktivní ohodnocení v moderních průmyslových odvětvích. Tento posun však podle odborníků nebude okamžitý. Japonci přeci jen překračují letitou tradici, kde významnou roli hraje také přesvědčení rodiny. Okamžitého přísunu japonských manažerů se nemusí obávat ani evropské firmy, jelikož rozdíl mezi oběma kulturami je stále značný. Jasně však můžeme pozorovat, že trend celoživotního zaměstnání v Japonsku pozvolna odeznívá.

-kk-

**Datum vydání:** VIII/2004
Zdroj: Career Journal Asia - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru v Asii
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal Asia