Hlavní cíle pracovních pohovorů

Přijímací pohovor je důležitým krokem pro každého, kdo hledá zaměstnání. Pokud mezi takové patříte, jistě se ptáte všech, kteří něčím podobným prošli, na jejich zážitky, rady a zkušenosti. Dejte si ale velký pozor na to, čemu uvěříte. I o přijímacích pohovorech existují mýty.

Dříve bylo pravdou, že se zaměstnavatelé ptali na stále stejné otázky, jako jsou vaše slabé stránky, vaše plány do budoucna, rodinu a podobně. Dnes už jsou otázky kladeny tak, aby se zjistilo, jak umíte být sami sebou, jaké máte zkušenosti, jak dovedete komunikovat a jak zřetelně a výstižně dokážete sdělit informaci.

Také není pravda, že se hledají stále stejní kandidáti. Jistě musíte odpovídat svým vzděláním a vystupováním jejich firemní kultuře, ale neznamená to, že když vzali vaši spolužačku z vysoké školy, se kterou jste absolvovali stejné vzdělávací kurzy, tak že vezmou i vás. Záleží také na vašich cílech, osobních hodnotách, motivaci.

Hlavním cílem pracovního pohovoru je zhodnotit, zda jste pro nabízenou pozici a organizaci vhodní kandidáti. Proto se také pokládají otázky o platu. Mějte připravenou odpověď, abyste mohli svému potencionálnímu zaměstnavateli dělat dobrého partnera v diskuzi na toto téma.

Dalšími cíli pracovního pohovoru je nalézt u kandidáta jeho komunikační schopnosti, umění spolupráce, schopnost řešit problémy a umění řídit projekty a lidi.

-pk-

Zdroj: Suite 101 - databáze odborných článků nejen pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Suite 101