I pochlebovat se musí umět

Zeptejme se většiny zaměstnanců, zda nadbíhají svým šéfům a oni odpoví asi takhle: „Já? To nikdy. Nicméně znám takové, kteří to dělají.“ Snad každý na svém pracovišti pozoruje někoho, kdo například konverzuje s nadřízeným i o kuřácké pauze, přestože sám nekouří. Hlavní ale je, že se mu takové chování vyplatí v podobě povýšení či nejrůznějších výhod. Není to nic příliš neobvyklého, stejně jako to, že mnozí nadřízení si podlézání svých zaměstnanců ani neuvědomují a nevědí, že s nimi zaměstnanci manipulují podle svého.

Sociologové mají pro nadbíhání nadřízenému dokonce zvláštní označení „řízení dojmu“ (impression management). To, že si nadřízení manipulaci ze strany zaměstnanců neuvědomují, je přitom podstatou úspěchu celé věci. Uděláme-li to dobře, pomůžeme tím své kariéře, v opačném případě povýší spolupracovníka. Podlézáme přitom čas os času všichni, ať si to uvědomujeme nebo ne. Polichotit šéfovi můžeme kdykoli (zejména v obtížných ekonomických časech) a naučit se to není nijak složité. Toto je několik doporučení:

- Udržujte pozitivní obraz svého šéfa. Nekritizujte jej před ostatními, ať už si o něm myslíte cokoli.
- Zdůrazněte své úspěchy, aniž byste se pořád dokola chlubili.
- Buďte konformista. Souhlaste se šéfem, osvojte si jeho přístup k pracovišti, dokonce se můžete i oblékat v jeho stylu.
- Používejte řeč těla, zejména oční kontakt, úsměv, pokývání hlavou.

**Datum vydání:** IX/2003
Zdroj: Chicago Tribune - webové stránky amerického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje Chicago Tribune