Jak do práce po mateřské dovolené

Mnoho matek se obává, jak bude jejich budoucí zaměstnavatel nahlížet na to, že určitou dobu byly mimo pracovní síly. Často je však pro ně nejtěžší opustit některé domácí povinnosti. Jsou zvyklé na rozvrh dne svých dětí a domova. Článek přináší několik rad, jak se vrátit po mateřské dovolené do pracovního života.

- Nejprve si musíte být jistá, proč se vracíte do práce, co si chcete vydělat a jaký rozvrh vám bude vyhovovat. Ujasněte si, jaké podmínky jste ochotná akceptovat.

- Nemějte pocit, že vám příslušná firma nabízí místo jako laskavost, protože jste nějakou dobu byla mimo zaměstnání. Přemýšlejte v duchu toho, jaké dovednosti přinášíte a ukažte, že dokážete být loajální, když vám zaměstnavatel vyjde vstříc s pružnými opatřeními.

- Nebojte se mezery ve svém životopise. Životopis nemusíte organizovat striktně podle data, ale například podle pozic. Můžete zmínit i aktivity, které jste organizovala jako matka v domácnosti.

- Mluvte s manželem a zajímejte se o jeho názor. Ujasněte si, jak se váš život změní. Připravte se na tuto změnu.

- Mluvte s dětmi. Řekněte jim, jaké změny je čekají. Snažte se držte pravidla být doma, když jsou vaše děti doma. Nebudou pak řešit, co děláte, když jsou ve škole.

- Uvědomte si, že existuje pomoc. Rady ohledně další kariéry můžete získat na škole, kterou jste absolvovala, u přátel či profesionálních poradců.

- Trénujte na přijímací pohovory. Můžete se připravovat s přáteli a vyzkoušet si v praxi otázky, kterých se obáváte, zdokonalit se v konverzaci.

- Pokud vám práce mimo domov nevyhovuje, hledejte domácí práci nebo se staňte matkou na plný úvazek.

-kk-

Zdroj: Career Know-How - Server věnovaný praktickým tipům pro rozvoj kariéry.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Know-How