Jak se vyhnout chybám při plánování kariéry

Někdy má člověk štěstí a získá dobrou práci hned po ukončení studií. Některým se ale stane, že se protloukají od zaměstnání k zaměstnání, neschopni pro sebe najít tu pravou kariéru. Potom jsou tu ještě případy, kdy si člověk svou kariéru od počátku pečlivě plánuje, ale pak se stane něco nepředvídatelného a celý plán se zhroutí jako domeček z karet.

Zřejmě je jen málo jednoduchých odpovědí na některá z dilemat, se kterými se můžete během plánování kariéry setkat. Přesto je zde několik tipů, které by vám mohly být nápomocné.

Nespoléhejte se, že někdo jiný bude dělat rozhodnutí za vás. Neznamená to, že byste se například neměli radit s experty, ale nakonec jste to vždy vy, na kom leží zodpovědnost za konečné rozhodnutí.

Zoufalost může být silnou motivací pro změnu, ale zároveň snižuje efektivnost myšlení. Takže nejlepší čas pro rozhodování o vážnějších změnách v kariéře nastává dlouho předtím, než má k těmto změnám dojít. Zkrátka si vše promyslete s dostatečným předstihem, protože rozhodováním „na poslední chvíli“ se vystavujete riziku špatné volby - máte málo času, můžete být pod psychickým tlakem a podobně. Za takových podmínek nikdy příliš dobrá rozhodnutí nevznikají.

„Dvakrát měř, jednou řež“ sice může znít jako klišé, avšak toto přísloví stále platí. A zde dokonce dvojnásob, protože při rozhodování o změnách v kariéře rozhodujete o svém životě na dlouhá léta dopředu.

Mezilidské vztahy velkou měrou ovlivňují vaší šanci na úspěch, a to dokonce i v současné době, kdy se zdá že technologie ovládají většinu věcí, které děláme. Proto pracujte na vytváření své sítě kontaktů, přátel a známostí, kterým můžete věřit a kteří vám mohou v mnohém pomoci - což se týká nejen vaší kariéry.

Flexibilní rozhodování vám poskytne více místa pro zmírnění dopadu špatných kroků. Dobře zvažte každý krok, který nedovoluje příliš manévrovat v případě chyby, nebo který vyžaduje značnější investici času, energie nebo financí.

-ds-

Zdroj: UK Recruiter - Rozcestník s odkazy na zdroje pro personalisty i uchazeče o zaměstnání.
Zobrazit přehled článků ze zdroje UK Recruiter