Jak si naplánovat postup v kariéře

Zadostiučinění a seberealizace je důležitým předpokladem spokojeného profesionálního života. Do práce chodíme většinu života, a tak je dobré přemýšlet a plánovat, kam až v kariéře dospět. Úspěšná kariéra má řadu výhod, například větší příjem, nové kontakty, bonusy spojené s vyšší pozicí, vyšší prestiž i cenu na trhu práce. K negativům patří vyšší míra odpovědnosti a s ní spojené riziko v případě pochybení, méně času na rodinu či možnost změny postojů kolegů.

Co pomůže k povýšení? Měli byste se vzdělávat a odborně pracovat i na růstu své osobnosti. Zlepšujte své výkony tak, aby to bylo vidět, udržujte kontakt s nadřízenými, komunikujte a zlepšujte své komunikační dovednosti. Pak se zviditelníte. Dobrým východiskem je sebereflexe.

Vzdělávání chápejte jako neustále pokračující proces. Ani časové vytížení by vám nemělo ve vzdělávání zabránit. Můžete využívat on-line kurzů, číst odbornou literaturu. Ve své práci byste se měli neustále zlepšovat, zaměstnavatel musí vidět, že jste pro firmu přínosem. Důležité je také budovat dobré vztahy s kolegy a naučit se komunikovat s nadřízenými. Pokud je budete kontaktovat jen v problémových situacích, bude to působit negativně.

Možná jste ve firmě již několik let a máte pocit, že vaše výkonnost klesá, protože se zmítáte ve stereotypu a nemáte kam postoupit. V takovém případě je vhodná doba na změnu práce. Intervaly změny práce jsou vysoce individuální. Častější změny práce, ale i dlouhodobé setrvávání v jednom zaměstnání mají své výhody i nevýhody. Při častých změnách není možné odhalit skutečný charakter a obsah práce, pochopit firemní filozofii a strategii. Výhodou je naopak rychlejší postup na vyšší pozici a rychlejší nárůst finančního ohodnocení. Dlouhodobější působení na jednom místě vám pomůže získat pozici kvalifikovaného odborníka, k negativům však patří omezování jen na jednu oblast a stereotyp.

Se změnou zaměstnání byste neměli váhat, pokud nedostáváte dostatečné množství peněz nebo máte pocit nedocenění. Vhodná doba je také tehdy, jestliže se firma ocitne v existenčních problémech nebo v ní vládne nepřátelská atmosféra. Změnu hledejte i v případě, kdy dosáhnete vrcholu svého postavení a nevidíte další perspektivu růstu. Pokud byste kvůli nové práci měli měnit bydliště, zvažte nejprve, zda se vám to vyplatí finančně i z hlediska možností růstu.

Když jste v práci spokojení nechcete odejít, ale přesto cítíte stereotyp a potřebujete změnu, vezměte si delší dovolenou, tzv. sabbatical. Zpravidla jde o dobu dvou měsíců až dvou let. Je to období, kdy si zaměstnanec odpočine a může se i zdokonalovat v určitých oblastech, plní si své osobní cíle nebo se věnuje rodině. Vždy je však třeba zvážit finanční hledisko a vycházet z toho, zda vaše firma tuto možnost vůbec umožňuje a za jakých podmínek.

-kk-

Zdroj: profesia.sk - slovenský portál s nabídkou zaměstnání a radami pro řízení kariéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje profesia.sk