Jak využít přestávku v kariéře

Ilustrační snímek

Ať už je před vámi přestávka v kariéře kvůli péči o rodinu nebo z jiného důvodu, neměli byste kontakt se svou prací ztratit úplně. Jak si tedy udržet konkurenceschopnost na trhu práce a nevracet se po přerušení kariéry s pocitem, že jste ustrnuli v hluboké minulosti?

Držte krok

Díky všudypřítomnému internetu může v kontaktu se svým oborem zůstat každý. Čtěte a učte se, sledujte, co se děje. Stačí si zapojit stránky, které vás zajímají, do RSS čtečky a budete mít vše na jednom místě. Snažte se také navštěvovat pravidelné profesní akce a konference, na nichž se můžete potkat se starými známými.

Zůstávejte v kontaktu

To, že momentálně nepracujete, neznamená, že máte přestat rozvíjet kontakty s lidmi z vašeho oboru. Naopak se zapojte do místní profesní asociace a buďte ve styku s bývalými kolegy, kteří vám mohou při návratu do práce pomoci.

Staňte se dobrovolníky

Snažte si najít chvíle na dobrovolnické aktivity ve svém oboru, které vám umožní oprášit vaše dovednosti a naučit se novým. Nikdy nevíte, jaké nové budoucí možnosti se vám díky tomu ve vaší práci otevřou.

Zvažte, čemu se chcete věnovat v budoucnosti

Využijte přestávky v kariéře také k zamyšlení nad tím, zda se chcete stejné práci věnovat i po jejím skončení. Pokud chcete změnit odvětví, počítejte s tím, že takový návrat do pracovní síly bude ještě náročnější. Tápete-li, najměte si kariérního kouče.

-kk-

Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report