Jak změnit kariéru

Mnoho lidí v rámci svého pracovního života zjišťuje, že vykonávají zaměstnání, které se zásadně liší od jejich původního snu. Pracovní život se však neustále prodlužuje, a tak – pokud jste v práci znudění a nespokojení nebo máte stále tajné kariérní přání – vyzkoušejte následující rady.

- Jsou to pouze vyjeté koleje? Zkuste se na svou práci podívat ze širší perspektivy. Možná jste na správném místě, jen jste se nechali pohltit frustrující politikou nebo těmi součástmi práce, které vám nevyhovují. Není proto třeba měnit celou kariéru, ale soustředit se jen na příslušné aspekty.

- Najděte svou změnu. Ujasněte si své psychologické preference. Vyhovuje vám práce s čísly, myšlenkami, lidmi? Přemýšlejte o svých zájmech a koníčcích. Co vám umožňuje zapomenout na čas? Může to být něco, co si nespojujete s pracovním životem.

- Můžete to dělat? Položte si otázku, zda je reálné, abyste se profesionálně věnovali svým zálibám. Nesnažte se pouze od něčeho unikat. Jestliže například chcete být astronautem, příliš reálné to není.

- Prozkoumejte všechny oblasti. Zajímejte se o názory lidí, pracujících na pozici, která by se vám líbila. Lidé rádi hovoří o své práci. Zkuste s někým takovým strávit pracovní den. Zkoumejte výhody a nevýhody například v otázce pracovní doby, platu, organizační kultury apod. Nezajímejte se jen o to, co budete dělat, ale jak to budete dělat.

- Myslete pragmaticky. Ujasněte si, co chcete dělat. Pak přemýšlejte o krocích, které je třeba udělat, abyste se tam dostali. Jak dlouho vám bude trvat vyškolení na učitele jógy? A kolik to bude stát? Řiďte své kroky tak, abyste získali co největší šanci na úspěch.

- Postupné kroky. Udělat si nejprve kurz nebo pracovat v daném oboru jako dobrovolník může být lepší, než do něj rovnou skočit. Odborníci doporučují najít si přechodnou roli, v níž se zdokonalíte.

- Vyhledávejte zkušenosti. Využijte každé možnosti zdokonalit své dovednosti a otestovat si, zda vás daná činnost baví. Hledejte v rámci své práce nové příležitosti. Pokud například chcete být umělcem, využijte každé příležitosti k veřejné prezentaci.

- Máte mnoho příležitostí. Zcela nová kariéra není jediná vaše možnost, jak dosáhnout změny. Můžete v nové oblasti vyzkoušet „volnou nohu“ nebo práci na částečný úvazek.

- Nenechte se odradit. Nepodléhejte negativním reakcím. Rodina a přátelé vás mohou znát jen z určitého úhlu. Mohou z vašeho zájmu o změnu kariéry cítit ohrožení nebo strach, že chcete všechno opustit. Ukažte jim proto, že jste si své kroky dobře promysleli a nejde jen o bláhový sen.

- Nikdy není pozdě. Změna kariéry přináší obavy, horší je však žít s pocitem, že trávíte čtyřicet let na pracovním místě, které nenávidíte.

-kk-

Zdroj: The Times Online - stránky prestižního britského deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Times Online