Mýtus překvalifikovaného uchazeče o práci

Klišé o tzv. překvalifikovaných (overqualified) uchazečích o zaměstnání říká, že by je firmy neměly přijímat, protože se velmi brzy začnou nudit a při nejbližší příležitosti odejdou za lepším místem. Studie, kterou zveřejnil americký Journal of Applied Psychology, tuto domněnku vyvrací a označuje za mýtus.

Vedoucí studie Anthony Nyberg z University of South Carolina tvrdí, že „překvalifikovaný“ uchazeč naopak zůstává u firmy déle a podává lepší výkony než uchazeč s nižší úrovní kvalifikace, který od začátku vypadá jako správná volba.

Neodmítejte hned

Nybergova zjištění vycházejí z analýzy chování více než 5000 dospělých amerických zaměstnanců v období 25 let. Zdrojem dat je americký statistický úřad Bureau of Labor Statistics.

Ukázalo se, že v případě pracovních pozic s nízkými kognitivními požadavky, jako je popelář nebo umývač aut, odcházeli zaměstnanci s vyššími kognitivními schopnostmi na vlastní žádost méně pravděpodobněji než ostatní. Nyberg se domnívá, že vysoce inteligentní uchazeči mají řadu důvodů, proč hledají jednoduchou práci. Může to být otázka životního stylu či zdraví, vyhovující firemní kultury nebo jednoduše výplaty. Náborářům proto radí neodmítat překvalifikované uchazeče automaticky, ale hledat důvody jejich chování.

-kk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues