Nejčastější lži v životopisech

Nepravdivé údaje v životopisech jsou častější, než byste si mohli myslet. Podle odborného amerického časopisu Forbes zahrnují nejčastější lži následující:

- Lhaní o vzdělání. To, že uchazeč chodil do nějaké školy či univerzity, ještě neznamená, že ji také absolvoval.

- Zveličování čísel. Řada lidí uvádí, že si v minulém zaměstnání vydělala více peněz než ve skutečnosti.

- Zvyšování minulé výplaty. Zde nastává problém, když nový zaměstnavatel získá doklady o mzdě uchazeče a chytí jej při lži.

- Hra s daty. Uchazeč by neměl lhát ani o tom, kdy dosáhl úspěchů, které uvádí.

- Zveličování pracovních titulů. Pokud o sobě uchazeč tvrdí, že pracoval jako manažer, nový zaměstnavatel od něho bude očekávat různé schopnosti, například pracovat s ostatními a být vůdcem.

- Lhaní o technických schopnostech. Pokud daná práce vyžaduje počítačové dovednosti, lhaní o nich vede ke stejným výsledkům jako zveličování čísel… plus k problémům.

- Lhaní o jazykových dovednostech. Řada lidí o sobě tvrdí, že hovoří plynně cizím jazykem jen na základě toho, že jej studovala ve škole. To sice může stačit k domluvení na zahraniční dovolené, pro práci, která vyžaduje interakce se zahraničím, to však není dostatečné. Zaměstnavatelé navíc často jazykové znalosti testují, což může opět vést k rozpakům při odhalení skutečných dovedností uchazeče.

- Poskytování vymyšlené adresy. To vede k problémům nejen s tím, kam posílat výplatu, ale také znemožňuje prověření minulosti uchazeče. Firmy často ověřují adresy uchazečů při kontrole jejich trestní minulosti.

- Vylepšování známek. Lidé často tvrdí, že absolvovali s vyznamenáním. To se však dá jednoduše ověřit.

-kk-
Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com