Nejnovější trendy v HR technologiích

Ilustrační snímek

Jakým směrem se budou v blízké budoucnosti ubírat HR technologie? Odpovědi na tuto otázku shrnul v nedávném článku na serveru Forbes.com odborník na tuto problematiku Josh Bersin ze stejnojmenné společnosti, která se na začátku letošního roku stala součástí poradenské společnosti Deloitte, a nadále tudíž vystupuje pod názvem Bersin by Deloitte. Postřehy Joshe Bersina vycházejí z několika odborných HR konferencí, které navštívil v posledních týdnech. Řadu trendů, které vypozoroval, považuje za vysoce rušivé.

1. Spojování talent managementu s ERP

Poskytovatelé systémů ERP skupují poskytovatele softwarových řešení pro talent management nebo přicházejí s vlastními řešeními talent managementu. Výsledkem je zájem především velkých firem o komplexní řešení od jednoho poskytovatele.

2. Uživatelská zkušenost

Zákazníci si žádají stále jednodušší ovládání HR systémů, což vede k odklonu ke cloudovým řešením. Ukazuje se, že design vede i v mobilních řešeních. Forma tak začíná předbíhat obsah.

3. Mobilní řešení

HR systémy jsou nuceny rychle se přizpůsobovat masovému využívání tabletů a chytrých mobilních telefonů. Velmi výrazně se to projevuje například v náboru.

4.  Big data pro analýzu talentů

Poskytovatelé softwaru se stále více zabývají otázkou, jak mohou analyzovat data, která spravují ve svých systémech. Vzhledem k silnému trendu zájmu o tzv. velká data můžeme očekávat přechod od systémů typu „software as a service“ k „data as a service“.

5. Obslužné aplikace (middleware)

Dodavatelé HR systémů již běžně nabízejí aplikace sloužící k propojení s ostatními systémy. Dříve to byla práce IT oddělení ve firmě, nyní je integrace na straně dodavatelů.

6. Rozvoj systémů pro hodnocení uchazečů o práci

Rychle přibývá dodavatelů, kteří prodávají řešení pro vyhodnocování dovedností, osobnostních rysů, chování apod. za účelem výběru zaměstnanců a odhalování mezer v dovednostech. Od čistě vědeckých a psychologických metod se však přechází k analýze chování lidí na webu a sociálních sítích.

7. Vzdělávací nástroje

V oblasti firemního vzdělávání jsou silným nastupujícím trendem tzv. Massively Open Online Courses (MOOC) – online kurzy, které poskytují přední vysoké školy.  

8. Video a sociální sítě

Video se již dnes uplatňuje všude od náboru po školení nebo interní komunikaci. Slouží také k propagaci zaměstnavatelských značek na internetu a sociálních sítích. V podstatě nahrazuje text. Podobně sociální sítě nahrazují tradiční komunikační kanály ve firmách a slouž také k vzájemnému učení.

9. Nositelné technologie

Typickým příkladem takové technologie jsou brýle Google Glass, jejichž prostřednictvím můžeme spouštět různé aplikace, vyhledávat na internetu, pořizovat fotky a podobně. Při pohovoru s uchazečem o práci vám třeba někdo bude moci poslat přímo před oči otázku, kterou máte položit. V souvislosti s těmito technologiemi se však nabízí například nevyřešená otázka ochrany soukromí.

Které novinky v HR technologiích se vám líbí a které ve vás naopak vzbuzují obavy?

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com