Nemůžete sehnat práci? Pak možná nevíte, co chcete

Pracovní trh trpí nedostatkem nejen nekvalifikovaných, ale i kvalifikovaných pracovníků. Velký zájem je o zaplnění ekonomických pozic ze strany finančních center nadnárodních společností. Velký zájem by byl například o odborníky z oblasti účetnictví se znalostí angličtiny a s dostatečnými profesními zkušenostmi.

Na těchto a mnohých dalších pozicích by se mohlo bez problémů zaměstnat hodně lidí. Problém je ovšem v tom, že mnoho uchazečů ani neví, co vlastně chtějí dělat a kam se má jejich kariéra ubírat. Pak se často deformuje pohled na jejich schopnosti a vědomosti.

V současné době mají firmy největší zájem o programátory, administrativní pracovníky, obchodní zástupce, manažery, účetní, IT konzultanty a analytiky. Nejčastějšími požadavky na zaměstnance je aktivní znalost anglického jazyka, vysokoškolské vzdělání se zaměřením na finance a účetnictví, minimální praktické zkušenosti, flexibilitu, komunikativnost a loajalitu.

Nejčastější otázky, které dostanete na pohovorech, jsou: jaká je vaše představa o budoucnosti, jak se vidíte za tři roky. Je to proto, že lidé nemají představu, kam chtějí směřovat. Ovšem získávat základní představy by mělo být pro každého samozřejmostí.

-pk-

Zdroj: HNonline - zpravodajský server slovenského ekonomického deníku Hospodárske noviny
Zobrazit přehled článků ze zdroje HNonline