Nestyďte se nebýt stydliví

Řada lidí se domnívá, že stydlivost je trvalý stav, dokonce genetického původu. Nelze jej změnit. Nesmělí jedinci prostě věří, že jsou předurčeni zůstat nesmělými natrvalo. Ve skutečnosti však není možné využívat stydlivosti jako omluvy pro vyhýbání se osobním kontaktům. Osobní poradci považují například stydlivost svých klientů za stav dočasný a snaží se jim připomenout, jak se chovali jako děti ještě před tím, než se z jakéhokoli důvodu stali společensky pasivními.

Stydlivé jedince je třeba vést do společnosti a kontaktů s ostatními, i když to v nich budí strach. Překonání strachu a rozvoj sociálních dovedností bude pro ně mít velice pozitivní důsledky. Při práci v malé uzavřené skupině se stydliví lidé cítí příjemně. Pokud ale budou například hledat nové zaměstnání, stydlivost bude překážkou. Hledání zaměstnání je nejlepší příležitostí k tomu, začít bojovat se stydlivostí. Nemají totiž na vybranou, pokud chtějí nějakou práci získat.

Stydlivost je stejná jako mnoho dalších lidských problémů. Můžete ji překonat cvičením. Navštěvujte společenské události s neznámými lidmi a na každé promluvte alespoň s deseti z nich. Domlouvejte si informační schůzky a pokoušejte se spojit s těžko konkatovatelnými osobami. Lidé nekoušou, většina z nich je přátelská. Často jsou i ochotní pomoci. Stydlivost člověku pouze brání v kariéře.

-kk-
Zdroj: CareerNetwork - portál mezinárodní neziskové organizace profesionálů pracujících s dospělými na změně jejich kariéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerNetwork