Novoroční předsevzetí - pro mnohé získat práci

Ilustrační snímek

S nadcházejícím rokem padá mnoho předsevzetí. Každý z nás si už někdy řekl, že začne cvičit, bude více šetřit nebo se naučí cizí jazyk. Mnozí si však letos budou muset přidat i další předsevzetí, že si najdou práci, protože bez práce je nyní přes 508 000 lidí. Počet lidí na jednu volnu pozici se liší od regionu, od 3 v Praze po 135 v Havlíčkově Brodě, ale i oboru, v průměru však bojuje o jedno místo 13 lidí. Je proto důležité být dobře připraven a znát všechny dostupné zdroje k nalezení práce.

Společnost Profesia CZ ve spolupráci se společností FOCUS Marketing&Social Research provádí dlouhodobě výzkum, kde lidé nejčastěji hledají práci. V cílové skupině ekonomicky aktivního obyvatelstva je nejběžnějším zdrojem při hledání zaměstnání internet. "Již několik let zaznamenáváme rostoucí trend významu internetu při hledání nových pracovních pozic. V roce 2009 se stal internet nejvyhledávanějším zdrojem práce, kdy jej využilo 69 % lidí a předběhl tak poprvé rodinu a známé s 66 %. V roce 2012 využilo pracovní portály, kariérní stránky společností, vyhledávače a v poslední době také sociální sítě Facebook nebo LiknedIn až 80 % ekonomicky aktivního obyvatelstva," říká Kateřina Jaroňová ze společnosti Profesia CZ.

Češi tradičně oslovují rodinu a známé (67 %), když hledají novou práci, avšak i mnohé společnosti nabírají nové zaměstnance na doporučení současných zaměstnanců. Stabilním zdrojem bývají úřady práce (55 %) a personální agentury (32 %).

Naopak klesající tendenci má využívání pracovní inzerce v novinách, kterou v dubnu 2008 využívalo 63 % populace, tedy více než internet, v roce 2012 šlo jen o 46 %. Stejně tak televize a především teletext, který z 4 % klesl na 2 %.

Ve výzkumu byly od roku 2011 zaznamenány veletrhy práce (3 %), které mají výhodu prvního kontaktu se zaměstnavatelem bez stresu z pohovoru.

Tabulka: Preference zdrojů při hledání práce a brigád v cílové skupině ekonomicky aktivního obyvatelstva

Zdroj: FOCUS Marketing&Social Research

Zdroj: Profesia.cz - internetový portál práce v České republice
Zobrazit přehled článků ze zdroje Profesia.cz