Od pohovoru k vyhazovu - malý průvodce kariérou

Chystáte se na přijímací pohovor? Nevíte, kam dál? Podáváte výpověď nebo se vás naopak chystají propustit? V článku najdete rady, jak si počínat (nejen) v těchto situacích. Je totiž složen z otázek, které na serveru **Careerbuilder.com** kladou uživatelé odborníkům – personalistům.

Mnozí uchazeči se bojí chytáků – tak trochu směšných otázek, které může položit náborový pracovník. Tyto otázky jsou buď až příliš na tělo nebo se na ně nedá odpovědět jen tak bez přípravy. Jedním z nejčastěji používaných chytáků je „Co budete dělat za deset let touhle dobou?“ Zaměstnavatel se tak snaží zjistit, jestli si člověk dokáže plánovat život déle dopředu. Vhodné je odpovědět tak, aby bylo patrné, že ať budete kdekoli, budete se snažit co nejlépe vykonávat svou práci a že budete stavět na předchozích zkušenostech.

Jak si počínat, chcete-li přejít do zcela jiného zaměstnání, než jste vykonávali dosud? Při přípravě životopisu je vhodné zdůraznit zejména „přenosné zkušenosti“ – tedy vlastnosti a zkušenosti, které máte a které se dají použít v kterémkoli zaměstnání (spolehlivost, flexibilita, komunikativnost, smysl pro humor). Důležité je také popsat, co můžete svému zaměstnavateli nabídnout v dané konkrétní pracovní pozici, o kterou se ucházíte.

Začínáte a nemáte požadovanou praxi? Můžete vyzkoušet více zdrojů. Jednou z možností jsou brigády. Díky outsourcingu také tvoří velkou část firem buď právě brigádníci nebo lidé tzv. „na volné noze“. Můžete také využít možností školení a dalšího vzdělávání. Článek dále poskytuje i rady pro zaměstnavatele, kteří musí čelit výpovědím svých zaměstnanců a dává tipy na to, jak od nich získat zpětnou vazbu (tedy informace o tom, proč odchází a zda by byli ochotni opět nastoupit).

**Datum vydání:** VII/2002
Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder