Pracujte na kariéře, která vás bude bavit

Vaše současná kariéra je výsledkem rozhodnutí, které jste udělali v minulosti. Kariéra, kterou budete mít v příštím roce (nebo deseti letech), bude vycházet z vašich dnešních rozhodnutí. Některá z nich budou podvědomá, většinou však vyjdete ze svých zvyků. Dokážete-li rozvíjet ty správné zvyky, můžete svou kariéru vést pozitivním směrem. Jaké zvyky vás tedy dovedou ke kariéře, kterou budete mít rádi?

- Buďte pozorní. Naučte se vnímat, co vás na vaší práci baví a co naopak nebaví. Vaším cílem by mělo být porozumět detailům vašich pracovních zkušeností, abyste věděli, čemu se máte věnovat, chcete-li dosáhnout pozitivní změny.

- Hledejte příčiny. Pozornost vám pomůže vidět, co vám jde a co ne. V další fázi se však ptejte, proč tomu tak je. Pomůže vám to přenášet vaše dovednosti i do situací mimo současnou práci.

- Hledejte změnu. Příliš mnoho lidí vnímá svou práci jako něco neměnného. Změny se však dějí vždy a všude. Naučíte-li se je vyhledávat, můžete lépe uplatnit to, co vám dává energii a zbavit se toho, co vás o ni naopak připravuje.

- Přemýšlejte krátkodobě i dlouhodobě. To, co je dnes nemožné, může být možné za rok nebo za pět let. Soustředění pouze na krátkodobé cíle vás může v kariéře velmi omezit. Naučte se proto klást nejen otázku, co můžete dělat dnes, ale i v budoucnosti a pravidelně si na ni odpovídat.

- Kontrolujte svůj směr. Soustředíte se na pozitivní stránky věci, nebo se točíte v bludném kruhu toho, co se nedaří? Jste vděční za to, co máte? Hledáte důvody, proč být optimistou? To, co se děje ve vaší hlavě, je stejně důležité jako to, co se děje ve vaší kariéře.

-kk-

Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report