Praktický průvodce AI v HR (2/3): Nejlepší pluginy a nástroje založené na umělé inteligenci

V tomto díle se podíváme na to, jak si vylepšit klasické rozhraní ChatGPT a hlavně si ukážeme další AI aplikace a pluginy, které nám mohou pomoci v každodenní práci HRisty, recruitera nebo HR marketing experta.

Praktický průvodce AI v HR - 1

Aktuálně jsme využívali především základní rozhraní ChatGPT, které je zdarma, ale má také určité nevýhody. Nemusí být vždy dostupné podle aktuálního vytížení jejich serverové kapacity. Může být pomalé. Lze zadávat pouze jednotlivé příkazy manuálně bez možnosti automatizace ve větší škále - např. v případě, že chcete, aby ChatGPT vyhodnotilo stovky e-mailů, které vám denně přijdou a odpovědělo na ně.

Jak můžete jinak přistupovat k GPT technologii?

  • ChatGPT na webu (zdarma)
  • ChatGPT Plus na webu (placená verze ChatGPT za $20 měsíčně)
  • GPT Playground (placená verze na webu, která má více možností nastavení)
  • Přístup přes API - využijí především programátoři nebo kdokoliv, kdo chce propojit aplikaci podporující ChatGPT API klíč
  • Přístup přes browser plugin - různé pluginy do sebe implementovali GPT (viz dále)
  • Vyhledávač Bing, které do sebe implementoval GPT. Existuje také AI vyhledávač You.com.
  • Google Sheet - skrze například Google Sheet plugin lze pomocí ChatGPT API klíče volat GPT příkazy přímo v buňce “Excelu”
  • Zapier, n8n, Make (dříve integromat) - pokud chcete využívat GPT v automatizovaném procesu a nedělat úkony manuálně skrze web, můžete takové workflow vytvořit ve zmíněných aplikacích, které již dnes GPT podporují.

Populární pluginy využívající ChatGPT

Pluginu nebo chcete-li rozšíření do prohlížeče Google Chrome (většinou kompatibilní i s Microsoft Edge) je nespočet. Vybral jsem pro vás ty možná nejužitečnější.

ChatGPT Chrome Extension

Pokud chcete prostě jen přistoupit k příkazové řádce ChatGPT, aniž byste museli otvírat nový tab prohlížeče, můžete použít plugin ChatGPT Chrome Extension. Díky tomuto pluginu kliknete na příslušnou ikonku a to z jakékoliv stránky.

ChatGPT Chrome Extension

ChatGPT for Google

Pokud chcete dostat GPT do výsledků vašich Google hledání, můžete použít plugin ChatGPT for Google. Uděláte standardní Google hledání a za chvíli se vám v pravé části vypíše výsledek z ChatGPT.

ChatGPT for Google

Summarize

V minulém díle jsme si ukazovali, že ChatGPT jde využít například k tomu, že do něj vložíte popis pracovní pozice a řeknete, aby vám z toho udělal souhrn. To je přesně to, co plugin Summarize dělá a to na celou stránku, kterou zrovna otevřete - může to být popis pracovní pozice, LinkedIn profil nebo například dlouhý článek.

Summarize

LinkedIn Powertools

Vynikající plugin, které se integruje přímo do sociální sítě LinkedIn a napíše za vás komentář na základě textu postu, ke kterému se komentář vztahuje. Samozřejmě v jazyce, ve kterém je napsaný samotný post - na příkladu vidíte, jak plugin vytváří komentář ve slovenském jazyce.

LinkedIn Powertools

Už žádné výmluvy, že nemáte náladu nebo kreativní náladu napsat LinkedIn komentář. Samozřejmě ChatGPT funguje i na psaní celých LinkedIn příspěvků, jak jsme si ukazovali v prvním díle seriálu.

Promptheus

V placené verzi GPT Playground máte ovládání hlasem nativně k dispozici. Aktivujete ho zelenou ikonkou mikrofonku vpravo nahoře.

Promptheus

Pokud chcete ovládat klasické ChatGPT (zdarma nebo verze Plus) hlasem místo psaním na klávesnici, nainstalujte si plugin Promptheus. Stačí pak držet mezerník a mluvit. Plugin podporuje různé jazyky včetně češtiny.

 

Populární nástroje na bázi umělé inteligence

Pluginy jsou populární, ale aplikací, které využívají umělou inteligenci je mnohem více. Pojďme se podívat na ty, které můžete využít ihned ve své denní praxi HRisty.

Texta.ai

Texta je výborný nástroj na psaní blogových příspěvků. Podporuje 26 jazyků včetně češtiny - v demo verzi si můžete zkusit pouze angličtinu.

Texta.ai

Stačí napsat nadpis blogového příspěvku a o zbytek se postará aplikace.

Texta.ai

Výstup zachycuje pouze část celého blogového příspěvku (stáhněte si celý blogový příspěvek zde), ale vidíte, že ho aplikace vygenerovala i s obrázkem.

Texta má i generátory zaměřené na generování LinkedIn reklam, headlinů a souhrnů na LinkedIn profilech, generování názvů videí a dalších prvků.

SheetAI.app

Díky tomuto pluginu do Google Sheets dostanete aplikaci ChatGPT do prostředí Excelu od Googlu. Stačí si toto rozšíření do Google Sheets nainstlovat a pak využívat fuknce SHEETAI přímo v buňkách.

Zde jsem například zadal funkci SHEETAI, aby vytvořila zprávu pro osobu, která má křestní jméno ve sloupci C a použila k tomu informace ve sloupci F.

SheetAI.app

Na řádku 3 můžete vidět vygenerovanou zprávu pro osobu ze stejného řádku. Tímto způsobem již můžete svoji práci více škálovat v prostředí Excelu.

Krisp.ai

Krisp je aplikace založena na AI, která dokáže odstranit ruch, hluk či ozvěnu z vašich video-callů.

Krisp.ai

Aplikace podporuje všechny běžné aplikace na videohovory jako Teams, Zoom, Hangouts, Skype, atp. Aplikace je navíc zdarma.

Cleanup.pictures

Jednoduchá aplikace, se kterou lehce odstraníte cokoliv ze zadaného obrázku. Potřebujete smazat konkrétní osobu ze skupinové fotografie? Nebo jen odstranit logo či nápis? Není problém.

Otevřeme obrázek a řekneme, že chceme z obrázku smazat datum.

Cleanup.pictures

Označíme část, kterou chceme smazat.

Cleanup.pictures

A máme výsledek.

Cleanup.pictures

Aplikace dopočítá pozadí, takže obrázek vypadá absolutně přirozeně. U složitějších obrázků a například mazání celých lidí, budete muset označit danou oblast třeba 3x k úplnému smazání dané osoby nebo objektu.

Na podobné bázi funguje i aplikace Remove.bg, která vám odstraní z jakéhokoliv obrázku pozadí.

Voicemod.net

Touto aplikací si můžete měnit hlas a to v reálném čase - tzn. například i na webináři nebo Zoom callu.

Můžete znít jako pilot, astronaut, zombík nebo prostě různé hlasy celebrit nebo vytvořené AI hlasy. Změnit svůj hlas z muže na ženu nebo naopak je to nejtriviálnější.

Voicemod.net

Jinou podobnou aplikací je Voice.ai.

Transkriptor.com

Touto aplikací převedete jakékoliv audio nebo video na psaný text. Můžete si například nahrát pohovor nebo meeting a ten si poté nechat přepsat do textu. Text můžete vložit do ChatGPT nebo pluginu Summarize (viz výše) a nechat si z textu udělat hezky čitelný souhrn.

Transkriptor.com

Transkriptor podporuje mnoho jazyků včetně češtiny.

Podobných služeb je více - např. DeScript, který umí i klonovat váš hlas (to umí i jiné aplikace). Opačný směr jsou pak aplikace typu text-to-speech, které dělají tzv. syntézu řeči. Na ty se podíváme v příštím díle, kdy si vytvoříme oslovení kandidáta právě přes takovéto aplikace.

 

V dalším díle se také podíváme na složitější konstrukce, které propojují více z těchto aplikací nebo se napojují na systémy, které běžně používáte (e-mail, ATS, aj.).

A pamatujte. Dobrá zpráva je, že samotná umělá inteligence vás ještě nenahradí. Ta špatná, že člověk, který ji používá již ano.

 

První díl tohoto článku najdete zde.

 

Články v sérii

Aktuální

Praktický průvodce AI v HR (1/3): Nahrazujeme personalisty a HR marketéry s ChatGPT

Aktuální

Praktický průvodce AI v HR (2/3): Nejlepší pluginy a nástroje založené na umělé inteligenci

Aktuální

Praktický průvodce AI v HR (3/3): Vytváříme komplexní scénáře a také mluvící avatar