Proč a jak hledat někoho, kdo zapadne do firemní kultury?

Pokud berete svou firemní kulturu vážně, potom byste měli hledat kandidáty, kteří se do ní hodí. Neriskujte, že klesne produktivita a bude docházet k potížím v komunikaci.

Když přijmete do týmu někoho, kdo nezapadne, je zaděláno na problémy. Pokud například manažer věří, že open office a společné týmové projekty jsou to, co posiluje kreativitu a postup vpřed, bude pro něj velmi těžké udržet tempo, když jeho tým bude složen ze skutečných introvertů.

Na opačné straně je zase pro ambiciózního zaměstnance velmi těžké a frustrující setrvávat ve firmě, která nenabízí prostor k rozvoji a růstu. Takové prostředí z něj zcela jistě vysaje všechnu energii.

Ilustrační snímek

Co znamená kulturně zapadnout?

Jde o to, čemu lidé věří a jak se chovají. To, čemu věří zaměstnanec, by mělo být v souladu s tím, čemu věří zaměstnavatel. Firemní kultura a hodnoty by vždy měly být podobné těm, které mají nově přijatí kolegové.

Zaměstnavatelé by neměli připustit, aby se do týmu dostal někdo, kdo nebude schopen kooperovat s ostatními kolegy. Pokud dotyčný prostě nedokazuje, že chce přijmout za své společné cíle nebo misi společnosti, může se nábor takového kandidáta ukázat jako velice škodlivý krok.

Člověka můžete naučit, jak dělat danou práci, ale přimět někoho, aby začal milovat to, jakým způsobem v týme fungujete, je úplně o něčem jiném. Nový kolega tak může být pro zbytek týmu skutečnou pohromou – a samozřejmě i pro výkonnost týmu, varuje článek na webu businessnewsdaily.com.

Jak najít toho pravého?

Když popisujete nové pracovní místo, zdůrazněte kvality, které nový kolega bude potřebovat. Možná potřebujete někoho inovativního, podnikavého nebo někoho, kdo je zaměřen na zákazníky.

Pokuste se při popisu co nejlépe vystihnout kulturu vaší firmy. Každý, kdo se bude účastnit pohovorů, by také měl mít jasnou představu o tom, jakou kulturu vaše firma má – nebo o jakou usiluje.

Kandidáta proveďte po kancelářích za běžného provozu a seznamte s klíčovými členy týmu. Poté se jej zeptejte, jak na něj působilo to, co za reálného provozu v kanceláři viděl.

Pokud vám dá celkem jasnou a hlavně specifickou odpověď, je to dobré znamení. Mnohé vám také napoví jeho předchozí zkušenosti – ty naznačí, na čem danému uchazeči skutečně záleží.

-jk-

Zdroj: Business News Daily - průvodce světem podnikání především pro začínající podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business News Daily