Rady na začátek kariéry

Karen Woodwardová pracovala deset let jako asistentka vedoucích pracovníků i umělců v hollywoodských filmových ateliérech. Setkala se s nejrůznějšími typy lidí. Vyzkoušela si i práci náborářky a velice ji překvapilo, co všechno jsou lidé schopni si obléci nebo říkat na pracovních pohovorech. Rozhodla se proto sepsat desatero rad pro mladé lidi, kteří se chystají započít svou kariéru a seznámit je tak s „reálným světem“.

- Zbavte se póz. Představte si, jak nepříjemně působí mladí lidé, kteří si o sobě myslí, že jsou krásní a chodili na dobrou školu, tudíž musejí být lepší než kdokoli jiný.

- Poslouchejte. Nejvíce se v životě naučíte, když budete mlčet a dávat pozor.

- Spojte se se svými vrstevníky. I když spojenectví s nadřízenými může být politicky výhodné, v širší souvislosti je důležitější zapadnout mezi lidi na stejné úrovni.

- Nesnažte se být chytří a šikovní. Pokud tyto kvality máte, ostatní si jich všimnou ? bez vaší úpěnlivé snahy.

- Přiznávejte své chyby. Skrývání chyb nefunguje a nevyplácí se.

- Pokud něco nevíte, zeptejte se. Je efektivnější požádat někoho o vysvětlení, než daný úkol udělat špatně a začínat znovu.

- Ukazujte důvěru a schopnosti. Zůstaňte v klidu. Pokud něco nevíte, zjistěte to a dostanete-li úkol, splňte ho.

- Nebojte se opustit svou bezpečnou zónu. Je jednoduché získat pohodlnou práci a zůstat u ní déle, než je zdrávo.

- Volte vhodné oblečení. Neznamená to, že byste měli nosit všude oblek a vypadat konzervativně. Pamatujte si však, že nejste ve škole ani v baru.

- První osoba, která se o vás bude zajímat byste měli být vy sami. Pamatujte si, že když nemůžete respektovat sami sebe, nemůžete projevovat respekt ani druhým.

-kk-
Zdroj: Career Journal Asia - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru v Asii
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal Asia