Sbohem, galánečko

Měli jste to štěstí a dostali jste nabídku jiného (lepšího) pracovního místa? Možná si děláte starosti s tím, jak přijme stávající zaměstnavatel vaši výpověď. Článek přináší několik tipů, jak se rozloučit důstojně a v dobrém a „nespálit za sebou mosty“.
1. Je vhodné kromě klasické výpovědi napsat osobní dopis, ve kterém mimo jiné zmíníme, že si vážíme zkušeností, které jsme ve firmě mohli načerpat. Tento krok může mít i ústní podobu – např. pohovor s nadřízeným.
2. Nabídněte, že zůstanete ve firmě do té doby, než se najde náhrada (obvykle stačí jeden měsíc).
3. Nabídněte, že nového zaměstnance zaškolíte. Můžete si například zdokumentovat některé činnosti, které provádíte, abyste celý proces usnadnili – vhodná je např. forma vývojového diagramu.
4. Sami navrhněte možnou náhradu za sebe. Možná znáte ve svém okolí někoho, kdo by byl schopen zastat vaši práci – dejte svému nadřízenému na takové lidi kontakty.
5. Podívejte se na celou situaci z hlediska firmy. Váš odchod nemusí být pro společnost takovým šokem, jak se obáváte, protože zaměstnavatelé jsou dnes na časté změny zaměstnanců zvyklí. Průzkumy dokazují, že odborníci mění práci v průměru každých 5 let.

**Datum vydání:** V/2002
Zdroj: Fabjob.com - americký server pro uchazeče o zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fabjob.com