Slovenské firmy musí nově ohlašovat volné pracovní pozice Úřadu práce. Existují ale i výjimky

Ačkoliv je Československo rozdělené už více než čtvrtstoletí, spousta firem má pobočky právě i u našich východních sousedů. A takové společnosti by měly zbystřit, jelikož od 1. 1. 2019 musí každá firma na Slovensku ohlásit volnou pracovní pozici na příslušném úřadu práce.

Ilustrační snímek

Pro každého zaměstnavatele na Slovensku začala platit od nového roku povinnost ohlašovat všechna volná pracovní místa. Firmám, které budou zákon ignorovat, hrozí pokuta 300 eur (cca 7600 Kč).

Podle slov šéfa UPSVaRu (Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny) se firma může zmíněnému zákonu vyhnout tak, že svou nabídku zveřejní na portálech Profesia.sk či Kariera.sk. V takové situaci udělí stát firmě výjimku z ohlašovací povinnosti, a nebude muset využívat k zveřejnění pozice jiné nástroje.

Diskriminace menších webů 

Diskriminovány jsou tak všechny menší stejně zaměřené weby, čímž se narušuje férovost konkurence na trhu, jak uvedl Andrej Winter, zakladatel pracovního portálu JobAngels.

Na sociální síti LinkedIn napsal Winter v souvislosti se zákonem své vyjádření: „Podali jsme protest na úřadu práce spolu s dalšími osmi pracovními portály pro porušování více zákonných ustanovení a žádáme o okamžité zrovnoprávnění podmínek pro všechny pracovní portály na Slovensku bez ohledu na jejich velikost, či vliv. Naše podání si můžete stáhnout zde.”

Odstavec, který doplňuje zákon č. 5/2004 Sb. o službách zaměstnanosti, doslovně zní: „Zaměstnavatel je povinen oznámit volné pracovní místo a jeho charakteristiku úřadu, v jehož územním obvodu se pracovní místo nachází; to se nevztahuje na volné pracovní místo, o kterém zaměstnavatel poskytuje údaje do informačního systému veřejné správy provozovaném na ústředním portálu veřejné správy podle zvláštního předpisu."

Velcí hráči rovná se výjimka? 

Vychází z toho tedy to, že klienti portálů Profesia.sk a Kariera.sk budou mít automaticky výše zmíněnou povinnost splněnou. „Díky tomu budeme moct ušetřit naše klienty od zbytečných byrokratických nákladů,” stojí ve vyjádření Profesia.sk. Společnost patří do skupiny firem Alma Media, kam spadá například také česká společnost LMC, provozující největší české pracovní portály Jobs.cz a Prace.cz.

V České republice není od roku 2012 hlášení volných pracovních míst pro zaměstnavatele povinné, ale pouze dobrovolné. Firma může získávat zaměstnance i nadále za pomoci Úřadu práce ČR, od kterého může vyžadovat informace o situaci na trhu práce, případně poradenskou činnost při výběru vhodných kandidátů.

-bp-

Zdroj: profesia.sk - slovenský portál s nabídkou zaměstnání a radami pro řízení kariéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje profesia.sk