Staré znalosti, nové možnosti

Ztratíme-li možnost kariérního postupu nebo dosavadní nadšení pro svou práci, ještě není třeba radikálně měnit obor působnosti. Existují i alternativní cesty v současné kariéře – můžeme své staré znalosti využít novým způsobem. Jak?

- Vyučujte. Vyučující mohu působit všude od škol po firmy. Manažer prodeje se tak může stát školitelem obchodníků, manažer IT školitelem IT atd.

- Staňte se advokátem. Aktivisté, členové obchodních organizací, lobisté... to všechno jsou advokáti. Postavte se za něco, čemu rozumíte. Příležitost můžete nalézt u firem působících v oblasti PR, profesních organizací, odborů, zájmových skupin apod.

- Komunikujte. Existuje celá řada příležitostí jak předávat dál to, co víte. O svých zkušenostech můžete psát nebo přednášet.

- Prodejte to. Pokud něčemu dobře rozumíte, můžete to umět prodat. Práce prodejce většinou nevyžaduje speciální vzdělání, ale především přesvědčivost a vytrvalost.

- Staňte se analytikem. Státní správa, ale i řada škol či významných firem má své analytiky pro široký okruh témat. Budete se moci věnovat výzkumu a přicházet se zlepšeními.

Kariérní změna v rámci jednoho oboru je snazší než úplně nová kariéra, přesto však vyžaduje určitou přípravu. Jedná se především o získávání zkušeností, ať už formou zaměstnání nebo dobrovolných aktivit. Dále může být zapotřebí zvláštního školení. Samozřejmostí je úprava životopisu na míru. Nejsnazší však je poohlédnout se po nové příležitosti u stávajícího zaměstnavatele.

-kk-

Zdroj: HotJobs.com - pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje HotJobs.com