Student generálním ředitelem v Mattoni

Svůj profesní sen si právě teď plní student VŠE Tomáš Vik. Na dva týdny se stal „stínem“ generálního ředitele Karlovarských minerálních vod (KMV) Alessandra Pasqualeho. Společně s ním se účastní důležitých obchodních jednání i zahraničních cest a na vlastní kůži si zkouší, jaké to je řídit největšího výrobce minerálních vod ve střední Evropě.

Europoslankyně Dlabajová, student Tomáš Vik a CEO KMV Pasquale

Aby se Tomáš mohl motivační stáže v KMV zúčastnit, musel projít náročným výběrovým řízením, ze kterého nakonec vyšel jako vítěz. O tom, že se každá nová zkušenost do budoucna počítá, měl Tomáš jasno, už když se do projektu hlásil.

Chci být úspěšný a k tomu je potřeba se od úspěšných učit. I ti nejúspěšnější začínali jako dobří, poté sbírali zkušenosti, aby se stali lepšími až nejlepšími,“ říká Tomáš, který studuje mezinárodní obchod a ekonomickou diplomacii na VŠE v Praze a vzdělával se také ve Francii, Mexiku a Nizozemí. Domluví se anglicky, španělsky i francouzsky a pracuje jako asistent Britské obchodní komory v Praze.

Zážitky ze stáže sdílí Tomáš Vik na svém blogu Stáž ve vodách Mattoni.

PročByNe?

Nápad stínovat generálního ředitele vznikl ve spolupráci s projektem PročByNe? (Propojení českého byznysu proti nezaměstnanosti). Ten organizuje motivační stáže pro mladé lidi ve věku od 18 do 25 let na zajímavých pozicích po celé Evropě.

Kuchaři například vařili v hotelu Alcron pod dohledem držitele michelinské hvězdy Romana Pauluse. Mladý vinař sbíral hrozny i zkušenosti u italského vinaře v kraji Friuli. Další stážisté zase získávají praxi i zážitky při stínování politiků, ministrů české vlády nebo pracovníků v evropských institucích.

Celý projekt je organizován kanceláří své patronky, europoslankyně Martiny Dlabajové a v Evropském parlamentu podporován Aliancí liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE). Od roku 2015 prošlo projektem 60 stážistů.