Studie: Globální trendy v řízení HR 2017

V České republice je v současné době rekordně nízká nezaměstnanost. Stále častěji se proto mluví o problémech se získáváním nových zaměstnanců.

Nábor však není na prvním místě zájmu firem a jejich lidských zdrojů. Důležitější je pro ně otázka, jak by vlastně firma jako celek měla fungovat.

Klíčovým faktorem náboru i řízení zaměstnanců je pozitivní zkušenost s prací pro konkrétní firmu.

Ilustrační snímek

Vyplývá to z průzkumu Global Human Capital Trends 2017 - Rewriting the Rules for the Digital Age, v němž společnost Deloitte už popáté zkoumala, co řeší organizace v oblasti lidských zdrojů.

Průzkumu se letos zúčastnilo 10 000 obchodních ředitelů a ředitelů HR ze 140 zemí. Poprvé se zapojil i dostatečný počet respondentů z ČR. Jedná se o celosvětově nejrozsáhlejší ročník této studie.

 Global Human Capital Trends 2017 - Rewriting the rules for the digital age

Firmy aktuálně nejvíce řeší organizační strukturu budoucnosti, nábor a rozvoj zaměstnanců spojený s novým pojetím kariéry. V praxi to znamená, že se potřebují více zaměřit na práci v týmech, rychleji reagovat na změny na trhu a změnit způsoby rozvoje zaměstnanců.

Takto nově řízené firmy samozřejmě vyžadují i jiné styly vedení lidí. Proto je velký důraz kladen i na téma leadershipu.

Zatímco dříve byl důležitý kariérní postup, dnes se dostávají do popředí pozitivní zkušenosti, smysluplnost práce a pracovní prostředí.

Zaměstnanecká zkušenost se však netýká jen spokojenosti zaměstnanců. Slouží také jako nástroj pro zvyšování výkonu, podporu inovací, rozvoje a atraktivity zaměstnavatele na trhu práce i jako způsob, jak se odlišit v době nedostatku kvalitních uchazečů.

Hlavní závěry studie v číslech

  • 87 % respondentů v České republice vnímá nastavení nového způsobu fungování organizace jako nezbytné.

  • 82 % českých účastníků průzkumu považuje za důležitý trend revoluci ve způsobu získávání talentovaných lidí.

  • Pro 82 % českých respondentů je důležitý rozvoj leadershipu pro digitální věk, stejný počet považuje za důležité také vytvoření dynamického prostředí podporujícího rozvoj a flexibilní kariéru.

  • Jen 23 % účastníků průzkumu celosvětově uvádí, že jejich firma má integrovanou strategii zaměřenou na zaměstnaneckou zkušenost.

Další podrobnosti včetně hlubší analýzy každého z deseti největších trendů, které průzkum odhalil, najdete na této stránce.

-kk-

Zdroj: Deloitte - přední světová poradenská společnost zaměřená na strategický management, audit, daně, právo a finance
Zobrazit přehled článků ze zdroje Deloitte

Články v sérii

Aktuální

Studie: Globální trendy v řízení HR 2015

Aktuální

Studie: Globální trendy v řízení HR 2016

Aktuální

Studie: Globální trendy v řízení HR 2017

Aktuální

Studie: Globální trendy v řízení HR 2018