Talenty by neměly nikdy úplně odejít

Čtyři z pěti odcházejících zaměstnanců by v budoucnosti uvažovali o návratu k bývalému zaměstnavateli, jen málo firem však má efektivní systémy pro sledování kariéry a opětné přivádění nejlepších talentů do svých řad. Ukázal to alespoň výzkum britského HR think-tanku Ochre House, o kterém informoval server hrreview.co.uk.

Ochre House je přesvědčen, že by firmy měly vnímat odchod zaměstnanců jako přirozený proces, který může být pouze dočasný, nikoli definitivní. Jako příklad dobré praxe uvádí „bumerangové“ schéma společnosti Johnson & Johnson nebo politiku „otevřených dveří“ ve společnosti Astra Zeneca.

„Příliš mnoho zaměstnavatelů vidí rezignaci zaměstnanců konec místo začátku,“ shrnuje ředitelka Ochre House Helena Parryová. To, že lidé chtějí prozkoumat nové kariérní možnosti, je podle ní třeba brát jako samozřejmost a vybavit se proto programy pro udržení kontaktu s talenty, které by mohly být přínosem i v budoucnosti. Klíčem k úspěchu takových programů je jasné vymezení odpovědnosti za jejich řízení a pravidelný kontakt, který však zároveň nebude dotěrný.

-kk-

Zdroj: HRreview - britský portál pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HRreview