Testování před podáním formální nabídky

Pokud vám někdo odmítl nabídku, nebo řekl, že si to musí promyslet, porušili jste důležitou zásadu, které by se měl držet každý náborář: Nikdy nedělat formální, písemnou nabídku, dokud nebyla 100% verbálně akceptována.

Jak funguje proces „testování nabídky“?

Uchazeči často používají nabídky k získání protinabídky, nebo pro vyjednávání. Testováním zajistíte, že budete poslední firma, která ji podá a minimalizujete šance, že zájemce „zradí“.

Je důležité otestovat zájem již během interview a zjistit:

Zda na základě toho, co ví o pozici, existuje něco konkrétního za čím by chtěl jít. Je-li odpověď „ano“, můžete pokročit dále ke kompenzacím. Pokud bude váhat, obvykle to znamená, že je nějaký problém. Nabídněte pomoc a řešení. V této fázi se možná dozvíte od zájemci něco, co bude matoucí – bude to pokus zastřít opravdový problém (například jinou nabídku, pochyby o práci). Většina lidí je ale ochotna se posunout, pokud se někdo o jejich problém zajímá. Můžete navrhnout diskusi s vedoucím, nebo ředitelem vašeho oddělení. Pokud konečně zjistíte, co je za problém, vyjádřete pochopení, zjistěte proč pro něj tolik znamená a zhodnoťte, zda ve věci můžete něco udělat.

Zeptejte se na jeho představy o finančního ohodnocení a po tom ,co se vyjádří, zjistěte, proč zvolil právě takový obnos. Zjistěte jeho současný plat a jaký platový skok udělal koncem loňského roku.

Pokud má zájemce příliš vysoké požadavky na plat, pokuste se je snížit. Například uveďte, že několik dalších vážných zájemců má nižší nároky (uveďte o kolik) a zjistěte, s jakým minimálním platem by byl ochoten místo akceptovat. Pokud se rozumně dohodnete, můžete se začít ptát, kdy by mohl začít. Pokud tady začne zájemce váhat a vyžadovat čas na rozmyšlenou, máte problém. Je tu něco, co vám neodhalil a nesmíte podat formální nabídku.

Pokud zájemce váhá s udáním data nastoupení do vaší firmy, pravděpodobně jste neodhalili skutečný problém.

Poslední test:

Pokud podáte formální nabídku ten den odpoledne, zeptejte se zda by mohl podepsat smlouvu druhý den. Pokud je to možné, nedávejte více než 24 hodin. Pokud bude potřebovat více času, může to znamenat, že jste nabídku podali příliš brzy.

-av-
Zdroj: ERE.net - přední světová online komunita pro odborníky z oblasti náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje ERE.net