Úspěšným v každé ekonomice

V období ekonomické nejistoty se mnoho lidí připravuje na nejhorší. I když však oprášení životopisu a sledování aktuálních možností nové kariéry není na škodu, můžete aktivně pracovat i na tom, abyste úspěšně vydrželi v současné pozici nebo dokonce povýšili. Jak na to?

- Buďte neocenitelným zdrojem. Vedle povinných úkolů můžete například sledovat trendy a novinky ve svém oboru a sdílet je s kolegy. Staňte se odborníkem ve své oblasti. Ukážete tak nadřízeným, že máte nadšení pro svůj obor a dokážete něco investovat do lepší kvality své práce.

- Řiďte směrem nahoru. Držte se předpokladu, že jediná osoba, která se skutečně zajímá o váš profesionální růst, jste vy sami. Převezměte proto kontrolu nad situací tím, že budete plnit úkoly nad rámec svých povinností, a zlepšíte tak práci svého nadřízeného.

- Přidávejte hodnotu. U každého telefonátu, dokumentu nebo e-mailu přemýšlejte, jakou přidanou hodnotu můžete druhé straně nabídnout. Jak vaše informace ovlivní příjemce a proč by se o vás měl zajímat? Předvídejte otázky, které je budou zajímat.

- Buďte proaktivní. Snažte se být vždy o krok napřed před svým šéfem. Nečekejte, až se vás přijde zeptat na vývoj vašeho projektu. Předvídejte, na co se bude ptát, a nabízejte své služby.

- Učte se novým dovednostem. Zvažte, jaké dovednosti byste měli získat, abyste lépe zvládali svou práci. Pokud vám firma nenabízí možnost vzdělávání, vyhledávejte vzdělávací příležitosti sami a případně žádejte o finanční příspěvek.

- Propagujte se. Zamyslete se, na základě čeho jste byli přijati. Uvědomte si, co vás pro firmu dělá jedinečnými a propagujte své dovednosti. Hledejte stále možnosti, jak se ve svých dovednostech zdokonalit a přispět firmě. I když s vámi šéf nemusí souhlasit, může ocenit vaši iniciativu.

- Řiďte očekávání. Ujistěte se, že máte s nadřízenými stejnou představu o tom, co se od vás očekává. Pokud si nejste jisti, poraďte se s nadřízenými.

-kk-

Zdroj: Suite 101 - databáze odborných článků nejen pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Suite 101