Zaměstnání přes Internet aneb eRecruitment

Nový trend, takzvaný eRecruitment, představuje velmi efektivní metodu vyhledávání nových pracovních příležitostí pro uchazeče a získávání zajímavých lidí pro zaměstnavatele. Nabídka volných pracovních míst s poptávkou se střetává na personálním serveru.

Po prvním příchodu na personální server by uchazeči mělo být ihned jasné, která sekce zaměstnání nabízí a kde se sami uchazeči nabízejí. Pokud se uchazeč rozhodne práci hledat aktivně, zvolí sekci nabídek a zde sám osloví zaměstnavatele, při volbě pasivního vyhledávání zaměstnání si sám vloží životopis a vyčkává na nabídky ze strany zaměstnavatelů a agentur.

Registrovaným návštěvníkům systém nabízí vyhledávací agenty, kteří neustále procházejí nově vložené inzeráty, hromadné rozesílání životopisu a jeho pohodlnou editace nebo interní schránku. Ta je pohodlná především proto, že zde mám pohromadě veškerou poštu se zaměstnavateli a neplete se mi s ostatní poštou. Neregistrovaným uchazečům bývá k dispozici pouze jednorázové vyhledávaní.

Hledání volného místa na internetu sebou přináší výhody současného porovnávaní nabídek a možnosti okamžité reakce. Pokud je nalezené místo zajímavé, stačí kliknout pro více informací a již na druhé kliknutí lze zaměstnavateli pohodlně odpovědět. Pro uchazeče je vyhledávání v databázi volných míst daleko jednodušší, rychlejší a přehlednější než pátrání v papírových materiálech. Velkým kladem internetu je aktuálnost, protože inzerát může být okamžitě odstraněn a firma se tak vyhne již bezpředmětným nabídkám.

**Datum vydání: III/2002**
Zdroj: E-biz - Měsíčník, jehož hlavním tématem je ekonomika a podnikání.
Zobrazit přehled článků ze zdroje E-biz