Změna kariéry neznamená pálení mostů

Při změně zaměstnání je vyhledání správné nové firmy a prostředí pouze polovinou úspěšné bitvy o chytrou změnu kariéry. Velice důležité je také správně odejít ze stávající firmy. Měli byste si dokázat udržet dobré vztahy se současnými nadřízenými i kolegy, nikoli za sebou pálit mosty.

Konzultant Joseph Grenny, který je mimo jiné i autorem populární americké knihy o etiketě v byznysu (Crucial Conversations), doporučuje popovídat si se šéfem a seznámit ho s tím, co vám na práci nevyhovovalo. Totéž by měli vědět vaši kolegové. To, že se chystáte odejít, by vás však nemělo přivést k lenivosti v poslední fázi vašeho současného zaměstnání. Zachovejte si stejnou profesionalitu jako dosud. Pomůže vám to získat dobré reference.

Hovor s potenciálně novým zaměstnavatelem bude vyžadovat diskrétnost, nenadbíhání a vynechání pomluv současného zaměstnavatele. Buďte upřímní a sdělte i to, že jste například se současným šéfem o možnosti svého odchodu zatím nehovořili. V případě, že se rozhodnete odejít, nezapomeňte vysvětlit své rozhodnutí nadřízeným nebo oddělení lidských zdrojů.

Nejdůležitější při změně kariéry je mít dobrý pocit z toho, že jste dosavadní místo opustili v klidu a můžete se stejným klidem vydat jiným směrem.

-kk-

Zdroj: Career Journal Asia - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru v Asii
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal Asia