Změna kariéry v těžkých časech

Pracovní trh se mění. Dnes se požadují nároky na možnost osobního rozvoje v zaměstnání a jsou srovnávány vnější i vnitřní pracovní možnosti. Rázný přístup s neadekvátními požadavky již patří minulosti. Povýšení nebo mimořádné zvýšení platu je pro odborníky a vedoucí pozice spíše výjimkou i při stoupajících nárocích na jejich pracovní výkon. Se změnou pracovního místa se automaticky nezvyšuje plat. Stále platí: Nejdřív výkon, pak můžeš žádat.

Kdo chce vědět, čím je u svého zaměstnavatele a jaký potenciál v kariéře je pro něj připraven, měl by nejprve podrobně zhodnotit svůj vývoj platu, povýšení i osobní rozvoj, než otevřeně ohlásí své požadavky. Nadřízení mohou tyto otázky pochopit jako nespokojenost s aktuální pracovní pozicí a často pak chladne jejich vztah k zaměstnanci. Lepší je klást otázky nepřímo a opatrně.

Pokud spolupracovník nevidí další možnost kariéry u svého zaměstnavatele, měl by hledat externí změnu s co nejmenším rizikem. Ani důvěrní kolegové či nadřízení by se neměli dopředu dozvědět o plánované změně pracovního místa. Pokud již máte novou pracovní smlouvu, zvažte střízlivý postup. Vyplatí se dát výpověď k poslednímu možnému termínu. Výpověď podejte písemně, slouží jako důkaz, že jste ji skutečně podali. Důvod se nemusí udávat.
Zdroj: Ingenieurkarriere.de - Vše o zaměstnání v oblasti IT a technických profesích.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Ingenieurkarriere.de