Změna profese - jakým chybám se vyhnout

Změna kariéry není nikdy jednoduchá. Vaši přátelé si myslí, že jste ztratili rozum, nezaměstnaní známí tvrdí, že už nikdy pořádnou práci neseženete a vaše tchýně spustí starou známou písničku „...já jsem ti to říkala...“.
Ale pro mnoho vyhořelých, znuděných a zároveň talentovaných lidí, kteří ve stávajícím zaměstnání nemají šanci využít svých schopností, neexistuje jiná cesta ke spokojenosti.

Pokud se pro změnu rozhodnete, vždy se vyhněte těmto chybám:

1. Nehledejte novou práci předtím, než důkladně zhodnotíte sami sebe a zvážíte „na co máte“. Ujistěte se, že se nepouštíte do kariéry, která se pro vás hodí právě tak „dobře“ jako ta, ze které jste právě utekli.

2. Nežádejte o práci v nějaké firmě jenom proto, že se tam váš známý má dobře. Naopak se snažte získat co nejvíce informací o místech, která zvažujete. Spojte se s bývalými spolužáky, promluvte si s přáteli a členy rodiny - zkrátka se snažte získat tolik informací, kolik je jen možné.

3. Nedovolte, aby peníze byly rozhodujícím faktorem. V žádném zaměstnání nemůžete být šťastní, pokud vás nebude práce alespoň trochu bavit. Pouhý vysoký plat vás šťastnými neudělá.

4. Snažte se nezůstat v tom sami. Změnu zaměstnání byste měli prodiskutovat se svou rodinou, přáteli a kolegy. Mohou vám dobře poradit nebo dokonce doporučit nějaké místo.

5. Buďte opatrní při využívání personálních agentur. Zkuste najít takovou agenturu, která je kreativní při hledání volných míst svým klientům. Agentura, která se soustředí jen na posunování lidí po kariérním žebříčku ve stejném oboru, není pro vás - vy potřebujete takovou, která má zkušenosti a dobré výsledky právě s lidmi, kteří kariéru mění.

6. Od personálního poradce neočekávejte, že vám řekne, jaký obor zvolit. Personální poradci jsou tu od toho, aby vám usnadnili hledání a rozhodování. Mohou být užiteční při odkrývání vašich skrytých talentů a snů, ale rozhodnout se musíte sami.

7. Nečekejte, že to zvládnete přes noc. Úplná změna profese a následná adaptace v novém prostředí je náročná a je to záležitost minimálně šesti měsíců.

-ds-

Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com