Známosti ano, ale ne za každou cenu

Známosti představují pro mnoho lidí nejlepší způsob, jak najít novou práci. Ať už půjde o příbuzné, přátele, sousedy či známé, všichni tito lidé mohou vědět o zajímavých pracovních příležitostech, o kterých bychom se jinak nedozvěděli. Často čteme, jak svých známostí nejlépe využít, většinou však chybí upozornění, čeho se při této cestě k nové kariéře vyhnout. Především by nikdo neměl předpokládat, že každý osobní vztah se může stát i profesionálním vztahem. To, že se s někým věnujete stejnému sportu, ještě neznamená, že vás zaměstná ve své firmě nebo představí důležitým lidem ve svém okolí.

Nikoho nenuťte, aby vám pomáhal

Chybou je také mluvit s dotyčným známým o vaší kariéře poprvé hned v kontextu nějakých problémů či hledání práce. Váš profesionální život byste měli sdílet průběžně. V žádném případě nepomlouvejte bývalého zaměstnavatele ani obor. Uvědomte si, že když budete působit příliš nejistě či zoufale, ovlivní to váš vztah. Zatímco doposud jste si byli rovni, nyní budete vy na nižší úrovni.

Nemyslete si, že když jednáte se svým známým, můžete podcenit přípravu. Nečekejte, že dotyčný udělá vše za vás. Nenuťte jej také, aby vám pomáhal nebo cítil vinu.

-kk-

Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report