Zvládání negativ během jednání

Během pohovoru se vám může pokusit někdo znepříjemnit život tím, že bude vázat vaše šance, kompenzace, titul nebo zodpovědnost k něčemu negativnímu ve vaší pracovní historii. Pokud jsou ve vaší kariéře nějaká tmavá místa, nebo jste měli vedoucího, který neoceňoval váš styl, je nevyhnutelné, abyste se s nimi smířili a snažili se otázky ohledně těchto negativ využít jako příležitost k odchýlení k něčemu pozitivnímu nebo ukázce toho, jak jste se s těmito nepříjemnostmi vypořádali.

Byl vám ukončen pracovní poměr
To není žádná ostuda, vlastně se to může stát každému. Snažte se to stručně a jasně vysvětlit a zakončete vysvětlení tím, kam jste se „díky“ ztrátě zaměstnání mohli přesunout a jakou novou příležitost jste získali (například jste mohli konečně dodělat školu, procestovat nějakou zemi, apod.).

Důležité je na tomto místě hovořit o samotném ukončení pracovního poměru jen krátce a co nejdříve přejít na pozitiva.

Byli jste vyhozeni „na hodinu“
To už je trochu jiný šálek kávy, každopádně byste měli být připraveni to vysvětlit, protože je velká pravděpodobnost, že se na to někdo zeptá. I při nejlepším vysvětlování tady nelze zakrýt, že byl nějaký problém, snažte se ale vaše vysvětlení zakončit pozitivně. Vyhněte se zdlouhavému vysvětlování, jak se všichni okolo vás mýlili, nebo jak to na vás „nalíčili“. Přestože to bude pravda, většina náborářů nebude mít zájem slyšet celý příběh a budou mít tendence spíše sympatizovat s vašimi bývalými zaměstnavateli.

Namísto toho popište problém ve třech krátkých větách a pak hovořte o tom, co jste udělali k nápravě problému. Pokud vás vyhodili kvůli laxnímu přístupu, můžete to například vysvětlit tím, že jste začali dělat řadu věcí dobrovolně a později si uvědomili, že se to již bere za samozřejmost. Co je ale nejdůležitější, nevymýšlejte si ani ohledně problémů a ani ohledně řešení. Může se stát, že si někdo vaši verzi ověří a zkazíte si pověst úplně.

Pokud jste ukončili pracovní poměr sami
Pokud jste to udělali rozumně a jednali korektně, nemáte se za co stydět. Vysvětlete, proč jste to udělali a že jste věc pečlivě zvážili. Obvykle lidé opouští nějaké místo proto, aby se mohli lépe zaměřit a věnovat více energie hledání lepších příležitostí.

Pokud jste firmu opustili z hodiny na hodinu a „ve zlém“ a vaše důvody nejsou zjevně dostatečně vážné (navíc jste si vědomi, že je zde možnost, že vás předchozí zaměstnavatel nenávidí), doporučujeme zaujmout podobný postoj jako v předchozím příkladu „vyhození na hodinu“.

-av-
Zdroj: Wetfeet.com - americký portál s nabídkami zaměstnání a informacemi o trhu práce
Zobrazit přehled článků ze zdroje Wetfeet.com