SAP spouští globální program pro zaměstnávání autistů

Společnost SAP, přední světový dodavatel podnikových informačních systémů, spustila náborovou kampaň zaměřenou na lidi s poruchami autistického spektra. Chce přijmout stovky autistů, kteří vynikají vysokou mírou soustředění a analytickými schopnostmi, na pozice testerů softwaru, programátorů a kontrolorů kvality dat. Stala se tak první významnou nadnárodní společností s takto rozsáhlou iniciativou zaměřenou na autisty.

Ilustrační snímek

SAP již má za sebou úspěšný pilotní projekt náboru autistů v Indii a v Irsku, přičemž výsledky ukázaly zvýšení produktivity práce. Na těchto projektech spolupracovala dánská poradenská společnost Specialisterne, která se specializuje na zaměstnávání autistů, a SAP s ní chce spolupracovat i dále. Ostrý provoz projektu začne letos v USA, Kanadě a Německu. Cílem je zavést program pro zaměstnávání autistů ve všech globálních působištích SAPu.

Autismus je vývojové duševní postižení, jehož typické projevy zahrnují stále se opakující vzorce chování a narušené komunikačními a sociální schopnosti. To autistům samozřejmě způsobuje problémy s hledáním zaměstnání. Těžké postižení bohužel zaměstnání znemožňuje, existují však lehčí poruchy autistického spektra (například Aspergerův syndrom), navzdory nimž mohou autisté fungovat v práci velice dobře. Vynikají totiž nadprůměrnými analytickými schopnostmi, a proto jsou pro ně pozice testerů a programátorů téměř ideální.

Personální ředitelka SAPu Luisa Delgado uvedla v tiskové zprávě, že v zaměstnávání autistů vidí konkurenční výhodu a možnost posílení diverzity talentů ve firmě.

-kk-

Zdroj: GigaOM - americký server věnovaný moderních technologiím
Zobrazit přehled článků ze zdroje GigaOM