11 největších omylů při plánování času

V oblasti řízení času existuje řada mylných představ. Plánování pak ztrácí potřebnou efektivitu. Článek proto shrnuje jedenáct nejčastějších omylů.

 - Bude to trvat jen minutku. S touto větou se snad setkal každý. Trvá to ale skutečně jen minutu? Většinou ne. Až vás příště někdo o něco požádá s tím, že to bude trvat jen minutu, uvědomte si to. Jasně řekněte, že mu dáte například pět minut a tuto dobu dodržte.

- Potřebuji to co nejdříve. I tato věta je lež. Všechny úkoly mají svůj přesný termín. Pokud ne, proč byste takovému úkolu měli přikládat prioritu? Žádejte specifické údaje o termínech.

- Chci to teď. V dnešní době má každý pocit, že žije pod tlakem, aby všechno bylo hotové hned a nejlépe už včera. Věci ale ve skutečnosti nejsou tak urgentní. Nenechte se proto chytit do něčí potřeby mít všechno hned. Opět žádejte přesné termíny. Nebojte se položit otázku, co se stane, když to neuděláte hned a chtějte uspokojivou odpověď.

- Nejde o peníze. Když vám někdo říká, že nejde o peníze, tak jde vždy o peníze.

- Tohle je to nejlepší, co můžete najít. Nikdy si nemůžete být jisti, že právě nabízená investice, příležitost či věc je to nejlepší. Nejlepší je vždy ještě před vámi.

- Stačím to udělat za hodinu. Jistě jste si již všimli, že vám splnění úkolů většinou trvá dvakrát tak dlouho, než jste očekávali. Jde o to, že jen málo z nás má přesné vnitřní hodiny a dokáže správně odhadovat čas.

- On je pořád pozadu. Většina lidí, kteří se ostatním zdají pozadu, se ve skutečnosti umí chovat důsledně. Když například někdo chodí o dvacet minut déle, činí tak neustále a ostatní se na to mohou spolehnout a přizpůsobit se tomu.

- Nic to nestojí. Toto je jeden z nejčastějších omylů. Nikdy nic nedostaneme zadarmo. Vše má svou cenu, i když nemusí být finanční. Může jít o čas nebo energii.

- Dokážu, že nemáte pravdu, pokud to bude poslední věc, kterou budu dělat. V podstatě to můžete prokázat. Nikdo ale nechce, abyste odhalili jeho chyby. Všichni naopak chceme být přistiženi u toho, jak děláme věci správně. Většině lidí přesto nevadí, pokud jim doporučíte, jak postupovat lépe.

- Než někomu vysvětlím, jak to udělat, udělal bych to lépe sám. Toto klišé může platit u jednorázových úkolů. Nemá smysl vysvětlovat něco hodinu druhému člověku, když to jednorázově uděláte za deset minut. U opakujících se úkolů se ale vyplatí investovat hodinu vysvětlování, abyste si pak ušetřili deset minut každý

-kk-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How