5 důvodů pro dovolenou

Kdy jste naposledy měli dovolenou? Možná patříte mezi ty pracující rodiče, kteří si s sebou berou přenosné počítače i na pláž nebo do horské chaty. Pak dovolenou skutečně potřebujete. Nejen, že se zbavíte stresu, ale také věnujete více času rodině. Článek radí, jak žít zdravějším a vyváženějším životem prostřednictvím pěti důvodů, proč si vzít dovolenou.

- Dáváte příklad dětem. Děti se od svých rodičů učí i tomu, co by rodiče nejraději skryli. Jak můžete chtít od teenagera, aby vás neignoroval na úkor počítačové hry, když na dovolené stále kontrolujete zprávy na svých mobilních zařízeních? Když si vezmete skutečnou dovolenou, ukážete svým dětem, že jsou pro vás důležitější než práce.

- Obnovíte si životní rovnováhu. Každodenní život může být velice hektický a chaotický. Potřebujete proto každoroční dovolenou, abyste mohli obnovit svou perspektivu. Důležité je o dovolené přestat kontrolovat pracovní projekty a žít přítomností - pro vás a vaši rodinu. Po návratu do práce si pak z dovolené přinesete větší rovnováhu a jasnější priority.

- Vaši kolegové se stanou pružnějšími. Odchodem na dovolenou je naučíte řešit věci bez vás. Budou pružnější a samostatnější. I vy sami se pak budete moci lépe soustředit na své priority a nevodit všechny za ručičku. Celý váš tým bude díky tomu produktivnější.

- Vrátíte se s novou energií. Vyhoření není legrace. Je proto třeba vybírat si dovolenou a odpočinout si od záležitostí, kterým čelíte každý den v práci. Vrátíte se pak s novou energií, nadšením a čerstvými nápady, jak řešit problémy. Můžete také zjistit, že vás vaše práce stále baví.

- Život je krátký. Pokud stále nejste odhodláni využít dovolené, znovu se zamyslete. Těžko si na smrtelné posteli budete říkat, že byste si přáli více času v kanceláři. Měli byste si užívat života, když jej žijete. Pamatujte si, že pracujete, abyste žili, nikoli naopak.

-kk-

Zdroj: About HR - část amerického portálu About.com pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje About HR