Bavíte se v práci dobře?

Kvality jako loajalita, energie, inteligence či tvrdá práce jsou běžnou součástí obecné představy o úspěšné kariéře. Často se však zapomíná ještě na jeden předpoklad, kterým je zábava na pracovišti. Jon Neulinger, autor knihy The Psychology of Leisure upozorňuje na to, že lidé, které nezajímá nic jiného než práce, by neměli být ve vedoucích funkcích. Domnívá se, že přinejmenším většina Američanů nedokáže dostatečně vyhledávat volnost.

Volnost je podle Neulingera stavem mysli. Přichází, když se člověk angažuje v nějaké aktivitě, která jej uspokojuje, dává mu kontrolu nad jejím řízením a tím i svobodu. Je to stav mysli, který je lidské psychice zcela přirozený. Studie dále dokazují, že smysl pro humor dokáže podporovat kreativitu a produktivitu, stejně tak jako zvládat napjaté situace. Výzkum Stanford University například potvrdil, že smích zvyšuje puls, krevní tlak a hladinu adrenalinu v lidském těle. Jednoduše řečeno je smích pro tělo totéž, jako běh na místě.

Vedoucí pracovníci by měli využívat humor při komunikování cílů a motivování zaměstnanců. Je třeba odlehčit každodenní tvrdou práci. Naučte se smát sami sobě, hledejte a tolerujte absurdity na pracovišti. Každopádně však používejte humor opatrně. Nepřehánějte to s ním tak, abyste překračovali pravidla vašeho pracoviště. Nesmějte se druhým lidem, smějte se s nimi. Držte se moudrosti Marka Twaina, který jednou vyslovil zákon práce: „Čím více si zaměstnanec odnáší ve spokojenosti ze své práce, tím větší by měla být jeho finanční odměna.“

-kk-

Zdroj: Career Know-How - Server věnovaný praktickým tipům pro rozvoj kariéry.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Know-How