Česku chybí některé profese

Na tiskové konferenci společnosti LMC, která je vedoucím hráčem českého e-recruitmentu, vyšlo najevo, že roste počet společností podnikajících v Česku, jež se potýkají s nedostatkem kvalifikovaných i nekvalifikovaných pracovních sil. Podle údajů personálních agentur chybějí na trhu především specialisté v oboru informačních technologií, technické profese a někde i dělníci. Z tohoto důvodu k nám míří stále více uchazečů o práci ze zahraničí.

Přijímání zaměstnanců ze zahraničí – zejména zemí mimo EU – je však podle zaměstnavatelů i personálních agentur velice administrativně náročné. Proces získání povolení k pobytu a pracovního povolení pro tyto pracovníky nyní trvá pět až šest měsíců, což je pro řadu firem nepřijatelné.

Podle tiskové mluvčí CzechInvestu Alžběty Honsové již existují snahy o řešení problému s lhůtami vyřizován víz pro zahraniční pracovní síly. Zrychlení by mělo přinést jednání pracovní skupiny složené ze zástupců CzechInvestu, soukromých konzultačních firem, ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva zahraničních věcí, ministerstva financí a ministerstva práce a sociálních věcí, která nyní situaci mapuje.

-kk-

Zdroj: Účetní svět - český portál a online komunita pro odborníky na účetnictví
Zobrazit přehled článků ze zdroje Účetní svět